Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Hrvatski Caritas za izgradnju kuće obitelji Marinić u Istri donira 200 tisuća kuna

Na sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog Caritasa, održanoj 13. ožujka 2019. godine u Zagrebu, ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije preč. Željko Zec upoznao je vijećnike sa situacijom obitelji Marinić u kojoj je 2016. godine iznenada preminula supruga i majka Željka Marinić. Nakon tog tragičnog događaja Ivan Marinić sam brine za njihovo šestero malodobne djece. Danas, najmlađi mlađi sin ima 4 godine, a najstarija kći 13 godina.

Caritas Porečke i Pulske biskupije prepoznao je težinu situacije te od 2016. godine pomaže obitelj Marinić. Budući je potrebno trajno riješiti stambeni problem, u projekt skrbi za obitelj uključila se Porečka i Pulska biskupija te je obitelji odlukom mons. Dražena Kutleše osigurano  zemljište u Sanvičentu, veličine 2 hektara, na kojem će biti izgrađena kuća za obitelj Marinić. Kako je glava obitelji vrijedan i radišan, na darovanom zemljištu vrijedni Ivan već je uredio i pripremio dio zemlje za uzgoj povrća,  podigao ogradu i drvene nastambe za svinje i ovce  koje mu je nabavio Caritas Porečke i pulske biskupije. Na taj način obitelj će moći živjeti od poljoprivrede i prehranjivati se.

U prosincu 2018. godine organiziran je humanitarni koncert u Pazinu na kojem je prikupljeno  55.000,00 kn za gradnju kuće. Kako bi  dom obitelji Marinić postao stvarnost potrebna su znatno veća sredstva. Zato su vijećnici Hrvatskog Caritasa odlučili kako će se  svaki nad/biskupijski Caritas odreći dijela njima  namijenjenog  iznosa sredstava od akcije „Za 1000 radosti“ Hrvatskog Caritasa, te isti namijeniti za izgradnju kuće obitelji Marinić.

Mons. Fabijan Svalina,  ravnatelj Hrvatskog Caritasa, posjetio je 4. travnja 2019. godine biskupa Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražena Kutlešu i preč. Željka Zeca, ravnatelja Caritasa Porečke i Pulske biskupije, te ih izvijestio da je Hrvatski Caritas preraspodjelom sredstava iz gore spomenute akcije osigurao 200.000,00 kuna za pomoć u izgradnji kuće. Ujedno je i obišao poljoprivredno zemljište i buduće gradilište na kojem se upoznao sa članovima obitelji Marinić.

„Drago mi je da sam i osobno upoznao ovu skladnu obitelj. Iako svjesni teške situacije u kojoj se nalaze i suočavaju s brojnim izazovima, Ivan i njegova dječica zrače toplinom, veseljem i dobrotom, nadajući se boljem sutra. Otac Ivan svakodnevno marljivo radi kako bi darovano imanje uredio i učinio što prikladnijim za budući život, istovremeno brinući da njegovoj dječici ništa ne nedostaje. Također, radostan sam i ponosan što je ovu situaciju prepoznala i mreža 17 nad/biskupijskih Caritasa te iskazala svoje jedinstvo i solidarnost  kako bi ova obitelj dobila svoj trajni dom„ rekao je mons. Svalina.

Ravnatelj mons. Svalina potvrdio je dogovor s mons. Kutlešom i preč. Zecom oko daljnjeg praćenja i uključivanja za ostvarenje poduhvata – izgradnje kuće za obitelj Marinić – uključivanjem Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa, te javnog poziva vjernicima i ljudima dobre volje u prikupljanju sredstava.

„Želimo posvjedočiti djelo konkretne ljubavi prema bližnjima u potrebi, što ova obitelj zacijelo jest, te potvrditi da nam je Istra u srcu jednako kao i svaki drugi kutak naše Domovine“ rekao je mons. Svalina pozvavši sve one koji se već sada žele uključiti u prikupljanje novčane pomoći za izgradnju kuće i skrb obitelji Marinić što je moguće učiniti uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, kod PBZ, IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na broj: 0504219, svrha uplate:  kuća za obitelji Marinić.(IKA/ Tiskovni ured PPB)

 

 

Najave