Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
HomilijeNovosti

Homilija našeg ordinarija na Misi posvete ulja, 2020.

Danas, na Veliki četvrtak, slavimo tri obljetnice: 1. obljetnicu ustanovljenja sakramenta Sv. Euharistije, 2. obljetnicu ustanovljenja svećeničkog reda, 3. obljetnicu proglašenja Isusove nove zapovijedi ljubavi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (Iv 13,34). Danas se prisjećamo kako je Isus preoblikovao židovsku Pashu u Pashu Novog saveza.  Žarko vas preporučujem nebeskom zagovoru blaženog Miroslava Bulešića. Naš je Blaženik s nama i raduje se našem svećeničkom zajedništvu.

Draga subraćo u svećeništvu, želio bih vas prije svega ohrabriti u obavljanju vaše službe. Što budemo više djelovali u plodnom suglasju među sobom, to ćemo se lakše moći suočavati s teškoćama našega vremena. Budimo jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajmo jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

Kao vaš biskup, odajem vam priznanje za službu i svjedočenje, za svakidašnje predanje i vašu požrtvovnost kojom se iz dana u dan posvećujete svojim zajednicama ili drugom poslanju koje u ime Crkve vršite. Ostanite budni u molitvi i u duhovnom životu da biste mogli plodonosno vršiti svoje služenje: naučavajući, posvećujući i vodeći sve koji su povjereni vašoj brizi. Kao što je Krist žrtvovao svoj život za spas sviju, tako se i mi u Euharistijskoj žrtvi i u svom životu prinosimo Bogu za spasenje ljudi.

U ovo slavlje unosimo svakog našeg svećenika, dijecezanskog i redovničkog, kako bismo u radosti svećeničkog služenja bili jedni drugima pomoć i potpora. Molimo jedni za druge, a posebno za onu subraću koja su najpotrebnija. Molimo za onu našu braću koja nisu danas s nama, a posebno za onu braću koju je Bog pohodio kušnjom bolesti da strpljivo, u zajedništvu s Kristom, nose svoj križ. Kao što to redovito činimo, molimo danas i za onu našu subraću koja su posustala na putu svećeničke službe.

U ovoj Misi spominjemo se naših pokojnih svećenika, a posebno onih koje je Gospodin pozvao k sebi nakon prošlog Velikog četvrtka, a to je vlč. Božo Milanović. Preporučimo ga Božjem milosrđu.

Danas zahvaljujemo Bogu za tri prošlogodišnja mladomisnika: Zorana Cetinića,  Darka Kovačevića i Branimira Šapinu. Za svećeništvo se pripremaju  đakoni: Graziano Di Crescenzio, Leonard Škec i Wojciech Wlazl. Njima se radujemo te ih na putu svećeništva pratimo zajedništvom i molitvom.

Također i ove godine želimo se sjetiti i naših svećenika koji slave jubilarne godišnjice svećeničkog ređenja, dijamantni jubilej slave: Dragan Domšić, Antilije Krajcar i Ante Žufić; zlatni jubilej slavi Josip Zović, te srebrni jubilej slavi Piergiorgio De Angelis. Njima čestitamo i za njih molimo i zazivamo Božji blagoslov da ostanu vjerni u svome svećeničkom zvanju.

U nedjelju smo obilježili Isusov slavni ulazak u Jeruzalem i označili početak tjedna muke njegove koju nam evanđelisti zorno prikazuju. I dok promatramo Mesiju koji pati i umire, gledamo ujedno i silno mnoštvo onih koji  pođoše za Mesijom. Ako se zapitamo što moramo činiti da bi se spasili? Odgovor je da trebamo upoznati Istinu i ta Istina će nas osloboditi od svih zala. Krist je Istina i Svjedok Jedine Božanske istine. Konkretno bi to značilo.

Svi imamo slijepe mrlje u našim životima, našim radnim navikama, i  u našim osobnostima. Često želimo  ostati u mraku, više volimo tamu nego svjetlost. Trebamo zamoliti Isusa da ukloni uzroke našeg sljepila, tj. sebičnost, pohlepu, ljutnju, mržnju, predrasude, ljubomoru, ovisnost o zlim navikama i tvrdoću srca. Bog je naš Otac, pomaže nam vidjeti Krista jasnije, ljubimo ga nježno i slijedimo ga što prisnije.

Naša kultura ima slijepe točke. Često je slijepa za stvari kao što su ljubav, sreća, pravednost, istina, praštanje. Naša kultura  je postala anestezirana prema nasilju i ogromnoj patnji u svijetu oko nas. Nastavljamo destruktivnu praksu i odbijamo vidjeti posljedice bezbožnog ponašanja na ljudsko društvo. Ova  kulturna sljepoća može biti prevladana samo kada svatko od nas živi iskustvo Isusa koji prebiva u nama i u drugima, kroz osobnu molitvu i istinski sakramentalni život.

Molimo Boga da nam dadne sposobnost da možemo jasnije vidjeti Božje djelo u našim i životima drugih ljudi. Jedan mudrac napisa: „Vizija je umjetnost gledanja stvari koje su nevidljive.” Sjetimo se da ovaj dar pripada onima koji mogu vidjeti ‘dobro’ skriveno u zrnima  patnje i neuspjeha. Ona živi u onima koji nikada ne gube nadu. Pomolimo se za milost da možemo vidjeti i doživjeti prisutnost ljubavi i Božje opraštanje.

Ne dopustimo da nas svijet zaslijepi tako da zaboravimo naš pravi identitet i poziv da smo stvoreni od Boga i otkupljeni Isusovom krvlju; da smo posinjeni kao Božja izabrana djeca; tako da je naša uloga biti Božji predstavnici u našoj zajednici i u našem svijetu. Pozvani smo isticati način na koji pokazujemo ljubav i brigu za druge. Pozvani smo promicati pravdu i mir; dati primjer kako ljudi trebaju živjeti prema Božjim zakonima.

Ova Misa posvete ulja izriče zajedništvo biskupa sa svojim svećenicima, govori o tijesnoj povezanosti biskupa i svećenika, posebno u službi posvećivanja. Ulje je simbol Duha Svetoga, a istodobno nas upućuje na Krista, jer i sama riječ Krist znači Pomazanik. Ulje, i mazanje njime, usko je povezano s Kristom – Pomazanikom. Isusovo čovještvo je ispunjeno Duhom Svetim. Što smo povezaniji s Kristom to smo više ispunjeni Duhom Božjim. U našem nazivu kršćanin prisutno je otajstvo ulja. Naime, riječ kršćanin, kako su Kristovi vjernici bili nazivani već od početka Crkve, dolazi od Krista, Mesije, što znači Pomazanik.

U svetim je sakramentima posvećeno ulje uvijek znak Božjega milosrđa. Naše pomazanje za svećenike uvijek označava i zadaću – nositi ljudima Božje milosrđe. Mi smo po službi navjestitelji i nositelji Božjega milosrđa svojoj braći i sestrama. Neka u posudama našega života nikada ne ponestane ulja milosrđa. Vrijeme provedeno s Gospodinom u razmatranju Riječi, u primanju sakramenata, u postojanoj molitvi to će nam omogućiti.

A vas, predragi vjernici, pozivam da svoje svećenike pratite postojanom molitvom i kršćanskom ljubavlju kako bi mogli vjerno izvršiti poslanje koje im je Krist povjerio. Neka nas sve prati nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije i blaženog Miroslava Bulešića.

Poreč, 9. travnja 2020.

Najave