Petak, 14 lipnja, 2024
Hodočašća

Hodočašće župa Kaštelir i Labinci u Loreto, Rim i Assisi

Hodočašće župa Kaštelir i Labinci te nekoliko osoba iz susjednih župa u Loreto, Rim i Assisi trajalo je šest dana. Prvi dan bio je posvećen posjetu Loretu, svetištu koje čuva kućicu sv. obitelji. Drugi dan obuhvatio je razgled rimskih crkava, poput patrijarhalne crkve sv. Marije Velike, bazilike sv. Ivana u Lateranu, Svete skale i crkve sv. Križa u Jeruzalemu. Posjetili smo i Koloseum, Rimski forum, Piazza Venezia, Oltar domovine, Pantheon i franjevačku crkvu na Kapitoliju.

Treći dan bio je poseban jer smo sudjelovali na općoj audijenciji sa Papom Franjom na trgu sv. Petra. Razgledali smo baziliku sv. Petra, Piazza Navonu, Fontanu di Trevi i Piazza di Spagnu. Završili smo dan svetom misom u Hrvatskom Papinskom zavodu sv. Jeronima.

Četvrti dan obilježila je sveta misa sa Papom Franjom u crkvi sv. Petra na blagdan sv. Petra i Pavla. Posjetili smo i crkvu sv. Pavla izvan zidina te se uputili u katakombe sv. Kalista.

Peti dan donio je odlazak prema Assisu, gradu sv. Franje Asiškog. Sudjelovali smo na svetoj misi u bazilici Gospe od Anđela (Porziuncula). Šesti dan bio je rezerviran za posjet Padovi, gdje smo se poklonili sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću i posjetili baziliku sv. Antuna Padovanskog.

Svi hodočasnici osjećali su se blagoslovljeno i zadovoljno organizacijom hodočašća. Zahvaljujemo vlč. Želimiru Bagavcu, vlč. Ivici Butkoviću i voditeljici puta Anđeli Jeličić Krajcar na nezaboravnom iskustvu. Duhovnu hranu koju smo primili radosno ćemo dijeliti s našim najdražima, rodbinom i prijateljima. Zajedništvo, Božje milosrđe i blagoslov koje smo osjetili pratit će nas do ponovnog susreta.

Txt i foto: Pino Ružić

Najave