Četvrtak, 7 prosinca, 2023
Hodočašća

Hodočašće sv. Foški nedaleko Vodnjana

Svečano godišnje hodočašće u drevnu crkvu Sv. Foške nedaleko Vodnjana

održano je u nedjelju, 13. veljače, kada je koncelebrirano misno slavlje predvodio župnik Marijan Jelenić.

U homiliji je župnik Jelenić istaknuo kako je prema biblijskom izvještaju, nakon stvaranja svemira, života i čovjeka, najvažnije Božje djelo obitelj, koja je danas ugrožena. Čovjekova je sreća činiti drugima dobro, i Bog je omogućio ljudima sreću u braku koji traje cijelog života.

Župnik je zatim podsjetio kako mlada mučenica Foška potječe iz poganske obitelji kojoj nisu poznate Božje nakane s čovjekom. Foška, crnka, s jedanaest godina počela si je postavljati egzistencijalna pitanja: odakle svijet, koji je smisao života, čemu smrt, što slijedi nakon smrti… i kad joj nitko nije odgovarao, rastužila se, poput mnogih mladih danas. Radost je našla u tajnom krštenju, a kad joj otac za to saznao, u strahu od progona, tjerao ju je da se odrekne vjere, i kad je odbila, sam ju je prijavio vlastima. Svojevoljno je podnijela mučeništvo želeći ostati vjerna Isusu Kristu i Crkva je od tada, od 4. stoljeća, časti kao jednu od najpoznatijih ranokršćanskih mučenica.

Sv. Foška na tim se prostorima časti od 600. godine kada je podignuta prva bazilika, koja je u 11. stoljeću povećana i ukrašena freskama. Sačuvala se samo freska iznad srednje apside, Krist u mandorli, koju su naslikali domaći benediktinci, a umijeće su stekli u južnoj Francuskoj. To je najstarija zidna slika u Hrvatskoj, istaknuo je župnik Jelenić, napomenuvši da bi k mladoj Mučenici „koja se kroz pubertet vinula do radosti trebalo dovesti sve tinejdžere“.

Biskup Giacomo Tommasini posjetio je tu crkvu 1651. godine i zapisao. „Ovdje Bog po zagovoru svete Foške čudesno liječi one koji mu se uteču po njezinu zagovoru.“ To je zapisao jer je po zidovima crkve zatekao mnoštvo štaka koje su ostavili čudesno ozdravljeni.

Crkva je iz zahvalnosti za primljene milosti sva prekrivena zavjetnim darovima. Tako je i ove godine bračni par iz Zagreba ostavio zavjetni dar, majka je naime hodočastila pješke 40 kilometara za pomoć sinu. Uz mnoštvo hodočasnika pristiglih automobilima iz širega područja Hrvatske, predvođena slikom Milosrdnog Isusa stigla je i veća skupina pješaka. Misu je s domaćim župnikom koncelebrirao župnik obližnjega Galižana Vladimir Brizić. Na kraju mise župnik Jelenić blagoslovio je automobile i nabožne predmete te je uslijedilo čašćenje relikvija sv. Foške. (IKA)

Najave