Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Hodočašća

Hodočašće Istrom stopama bl. Odorica

U subotu, 30. rujna 2017., oko 150 hodočasnika iz nekoliko gradova sjeveroistočne Italije (Pordenone, Udine, Gorizia, Trieste) hodočastilo je Istrom stopama bl. Odorica, jednog od najpoznatijih misionara iz franjevačkog Reda Male Braće, koji je putujući na Daleki Istok mnoge obratio na kršćanstvo. Nakon trogodišnje priprave, ovih dana matična dijeceza Blaženika, koja vodi njegovu kauzu za kanonizaciju, započinje obilježavanje 700. obljetnice njegovog velikog misionarskog putovanja po Kini. Uz mnoge druge inicijative, putovanje po Istri odabrano je zbog toga što je tek nekoliko mjeseci nakon smrti bl. Odorica otkriveno 6 čudesnih uslišanja po njegovu zagovoru, koja su primili vjernici iz Istre. Tim povodom, ubrzo nakon toga Istru je posjetila komisija Aquilejskog patrijarha koja je provjeravala autentičnost tih nadnaravnih događaja. Hodočasnici su putem dolaska slušali povijesne zapise o tim i drugim čudesnim uslišanjima po njegovu zagovoru, a čitao ih je poznati talijanski glumac koji je rođen u Istri, Tullio Svettini.

Po dolasku u Poreč, nakon obilaska povijesnih znamenitosti, hodočasnici su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Biskup je na početku prigodne homilije, pozdravljajući hodočasnike i spominjući razlog njihova hodočašća istaknuo herojski pothvat misionarskog putovanja tog skromnog franjevca, bl. Odorica.

Napomenuo je potom da se ista vjera koja je nosila bl. Odorica susreće i u svjedočanstvu sv. Maura, zaštitnika Poreča. Isto je to svjetlo vjere u Krista , Spasitelja i Učitelja. Ista  je to snaga i duboka radost  žive i življene vjere: u vremenima progona svjedočanstvom mučeništva, a u mirnijim vremenima primjerom herojskog i uzornog kršćanskog života, propovijedajući sve do nakraj tada poznatog svijeta. Život sv. Maura obilježen je crvenim mučeništvom, a život sv. Odorica bijelim mučeništvom, on nije prolio krv ali je podnio mnoge fizičke i duhovne žrtve živeći svoje misionarsko poslanje.

Zašto danas, i nakon sedam stoljeća osjećamo potrebu da lik tog velikog istražitelja vjere bude iznova izložen, s aureolom svetosti, na štovanje vjernicima?, zapitao se biskup citirajući nadbiskupa Antonia Vitale Bommarca. Smatram da danas, da bi nas prihvatili narodi starih tradicija, trebamo postupati po uzoru na bl. Odorica: učiti jezike, upoznavati kulture i običaje, valorizirati ono dobro što je Gospodin usadio u um i srce ljudi –  tako ćemo pronaći otvoren put za poruku Evanđelja.

Biskup se potom osvrnuo na treći svetački lik čiji se spomendan častio toga dana, sv. Jeronima, istaknuvši njegovu prevažnu ulogu velikog poznavatelja i prevoditelja Svetoga Pisma.

Ovim vašim hodočašćem, ovom svetom Euharistijom na grobu sv. Maura, osjećamo posebnu blizinu s tim učiteljima vjere: bl. Odoricom, sv. Maurom i sv. Jeronimom; oni su stavili u središte svoga života Riječ Božju, koja pokazuje čovjeku putove života i otkriva staze svetosti, upravo zato im trebamo biti zahvalni, u našoj današnjici, zaključio je biskup Milovan. (Txt: G. Krizman, Foto: M. Jelenić)

Najave