Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Grožnjan: Proslava svetih Vida, Modesta i Krešencije

U ponedjeljak, 15. lipnja, u Grožnjanu je slavljena svečana sveta misa u čast svetih Vida, Modesta i Krešencije, zaštitnika župe Grožnjan. Euharistijsko slavlje predvodio je monsignor Ivan Milovan, biskup u miru, a koncelebrirali su: vlč. Bernard Jurjević, vlč. Mladen Pranjić, vlč. Antun Jukopila i vlč. Mirko Vukušić.

Biskup Milovan je u prigodnoj homiliji istaknuo primjer mladog Sv. Vida koji bi trebao postati uzor ponašanja naše mladeži. Prije svečane mise, procesija je krenula od kapele Sv. Duha do župne crkve, a pjevao je župni dječji zbor, koji su uvježbali vjeroučiteljica Irena Pucer i maturant Marko Mirosav, uz pratnju gitare. Tokom svečane mise pjevao je grožnjanski župni zbor “Lipa”. Na kraju svete mise vjernici su mogli poljubiti ili dotaknuti relikvije Sv. Vida.

OPĆINSKO PRIZNANJE POKRETAČIMA LIKOVE KOLONIJE GROŽNJAN – GRAD UMJETNIKA

Prigodom proslave patrona i Dana općine na svečanoj su sjednici Općinskog vijeća dodijeljena godišnja priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Proslavljajući 50. obljetnicu Grada umjetnika, općinska priznanja išla su udrugama umjetnika koje su prve imale svoje predstavnike u počecima života Grada umjetnika. Tako su zahvalnice Općinskog vijeća dobile Sveza društev slovenskih likovnih umetnikov, HDLU Zagreb, HDLU Varaždin, HDLU Međimurje, HDLU Rijeka, HDLU Istre, te Lino Gorjan (posmrtno) i Walter Macovaz.

Za pokretanje i kontinuirano pedesetogodišnje održavanje likovne kolonije u Grožnjanu zahvalnice su dodijeljene društvima, odnosno pravnim sljednicima nekadašnjih društava koja su sudjelovala u pokretanju tog lijepog i sada već renomiranog umjetničkog događanja: Sveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, HDLU Varaždin, HDLU Međimurje, HDLU Rijeka, HDLU Istre. O povijesti kolonije na dodjeli priznanja je uz ostalo naglašeno kako je 1964. godine Općina Buje na inicijativu kipara Aleksandra Rukavine, uputila Savezu udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije pismo s pozivom da u Grožnjanu organiziraju likovnu koloniju. Krajem godine SULUJ proslijedilo je pismo republičkim udruženjima. Slijedom toga, 19. veljače 1965., komisija Društva likovnih umjetnika Slovenije posjećuje Buje i Grožnjan. Početkom travnja 1965.g. sastaju se delegacije Društva likovnih umjetnika Slovenije i Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, te odlučuju da zajednički osnuju likovnu koloniju, odnosno Grožnjan – grad umjetnika, čije su aktivnosti započele 2. svibnja 1965.g. otvaranjem prve izložbe u Gradskoj galeriji.

Nagrada za izuzetan doprinos razvoju Grožnjana dodijeljena je, posthumno, Linu Gorjanu, koji, osim što je obnašao važne funkcije u društvenim  institucijama ali i u privrednim subjektima, imao bitnu ulogu u pokretanju likove kolonije.

Nagradu je primio i Macovaz Walter koji se dugi niz godina bavi popravkom gudačkih instrumenata. Od 1986. član je udruge Circolo di cultura istro-veneta “Istria“, i u tom kontekstu, od tada pa sve do sada aktivan je u prikupljanju materijala i u publikaciji brojnih knjiga posvećenih Istri, njenoj povijesti, običajima, kulturi, s naglaskom na kulturu seoskih krajeva. Prije dvije godine, na vlastiti trošak, konstruirao je model lokomotive koja je prije 100 godina vozila “Parenzanom”, koji sada uljepšava ulaz u Grožnjan i podsjeća nas na život i rad naših predaka, naglašeno je prigodom dodjele zahvalnice.  (V. D. M.)

Najave