Srijeda, 22 svibnja, 2024
mons. ŠtironjaNovosti

Govor mons. Jelenića prigodom uvođenja u službu mons. Štironje

Prigodom uvođenja u službu novoga porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje 18. ožujka 2023. u porečkoj katedrali u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije pozdravni govor uputio je kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić. Govor donosimo u cijelosti.

Preuzvišeni gospodine biskupe Ivane,

u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije upućujem Vam srdačan pozdrav i dobrodošlicu. Bogu smo zahvalni što nam je po svetom Ocu Papi Franji, podario Vas za biskupa ove drevne i časne biskupije. Radosni smo i primamo Vas otvorena srca. Želimo biti požrtvovni suradnici u Vašem poslanju naviještanja Kraljevstva Božjega od danas među nama. Vjerujemo da će i Vaše dosadašnje bogato pastoralno iskustvo koje ste stjecali u našim krajevima i po drugim kontinentima biti od koristi i za sve nas koji smo se odazvali na Kristov poziv da ga slijedimo.

Preuzvišeni, Vi ste danas sjeli na časnu katedru porečkih biskupa koja je tu od šestog stoljeća, a vuče svoje početke iz polovice trećeg stoljeća kad su tu mučeničkom smrću posvjedočili svoju vjeru biskup Mavro, svećenik Eleuterije i drugi. Vi ste naslijedili vrlo časnog mons. Dražena Kutlešu, danas zagrebačkog nadbiskupa koadjutora. On je 10. prosinca 2011. godine zaređen za biskupa Porečke i Pulske biskupije u ovoj bazilici i sve do danas upravljao ovom biskupijom mudro, razborito i vrlo uspješno. Svojim tihim, skromnim, samozatajnim radom kroz sve te godine uzdizao je ugled i biskupa, Biskupije i cijele Crkve. Cijenili su ga vjernici kao i oni koji to nisu, rado su ga slušali i držali do njegova mišljenja, tražili njegove savjete. Ono što ste Vi, preuzvišeni gospodine nadbiskupe Dražene, uz Božju pomoć učinili za dobro ove naše Biskupije i za ove naše ljude bit će sigurno prepoznatljivo godinama, desetljećima. Stoga, u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, vjeroučitelja i svih vjernika Porečke i Pulske biskupije zahvaljujem Vam od srca. Hvala Vam za sve, a Gospodin neka Vas i dalje prati i bude Vaša nagrada.

Preuzvišeni gospodine biskupe Ivane, Vama želimo od srca da u Porečkoj i Pulskoj biskupiji nastavite ondje je mons. Dražen stao da i Vi budete istinski svjedok vjere, dobar pastir i otac svima. Neka i po Vama svi osjete stvarnost Vašeg biskupskog gesla: Bog je ljubav. I sve dobro i lijepo što smo o Vama čuli neka se uz Božju pomoć počne ostvarivati i ovdje među nama.

Naša će Vas molitva svakodnevno preporučivati Onome koji je izvor svakog dobra. On neka Vam podari uspjeh u svakom pothvatu na širenju Kraljevstva Božjega, na širenju ljubavi i zajedništva među ljudima. Budite među svima nama drugi Krist. Neka Vas i zagovor BDM, Majke Crkve, sv. Tome apostola, sv. Mavra, biskupa i mučenika i bl. Miroslava Bulešića uvijek prati. Dobro došli i Bogu hvala za sve!

Najave