Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

Glazbeno-scenski recital u katoličkom vrtiću

U Dječjem vrtiću „Marija Petković“, pri pulskoj župi Krista Spasitelja, održan je, u četvrtak, 19. prosinca 2013., božićni glazbeno scenski recital djece iz jasličke i vrtićke skupine. Na kraju programa, posljednjom točkom aktivno su se uključili i roditelji.

Program su otvorili najmlađi, petnaestak mališana jasličke skupine sa nekoliko pjesama uz prigodnu koreografiju, pod budnim okom časnih sestara i odgojiteljice. Zatim je došao red na one veće, djecu iz vrtićke skupine koji su izrecitirali prigodne misli o Božiću: „Kad je Božić“, „Isuse maleni“ i „Najljepši darak“.

Svoj dramski talent mališani su pokazali igrokazom o anđelima i međuljudskim odnosima pod nazivom „Svađa malih anđela“, a sve popraćeno adventskim i božićnim pjesmama i skladnim koreografijama. Djeca su svoj dio programa završila pjevajući božićnu čestitku na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Po završetku svojih nastupa, djeca su posjedala u prve redove, a na scenu su tada stupili – roditelji. Naime, časne sestre i odgojiteljice htjele su i roditelje uključiti u igrokaz i to je izvedeno kroz dramsko pripovijedanje te insceniranje bajke „Božić djeda Martina“. Bajka vrlo jednostavnih sadržajnih i scenskih elemenata, kroz pripovijest o djedu Martinu i njegovo iščekivanje Isusa, tijekom kojeg sa pravim kršćanskim milosrđem prima potrebite, ukazuje kršćanski stav prepoznavanja Isusa u svome bližnjemu, napose u onima najbespomoćnijima.

Upravo uključivanjem roditelja pokazalo se da dječji vrtić „Marija Petković“ nije samo odgojno – obrazovna ustanova koja pridonosi cjelovitom i svestranom odgoju djece utemeljenom na katoličkoj vjeri i prožetom vrijednostima franjevačkog humanizma i životne radosti, već preko djece sestre nastoje utjecati i na kršćansko oblikovanje roditelja – da budu nositelji dobra i mira. Po završetku igrokaza druženje je nastavljeno uz prigodno osvježenje.

Dječji vrtić Marija Petković u Puli jedan je od sedam takvih vrtića u Hrvatskoj te jedini katolički vrtić na području Porečke i Pulske biskupije. Vrtić pri župi Krista Spasitelja u pulskom naselju Veli Vrh djeluje od 2001. godine i od početka ga vode časne sestre Družbe kćeri milosrđa TSR sv. Franje (Provincija Krista Kralja), koju je utemeljila bl. Marija od Propetog Isusa Petković. Prve sestre te družbe u Istru su stigle još 1947, i to u pulsku župu sv. Josipa. Trenutno o tridesetak djece u vrtiću brinu tri časne: s. Antonija, s. Nevena i s. Edita te dvije odgojiteljice.

Najave