Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Galižana: Misa o 80. obljetnici ubojstva don Angela Tarticchia

U utorak, 19. rujna u Galižani je, pod predsjedanjem porečkog i pulskog biskupa u miru mons. Ivana Milovana održana misa zadušnica za pok. don Angela Tarticchia, svećenika rođenog u Galižani, kojeg su kao župnika u Rovinjskom selu komunisti uhitili nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. te je odvezen u Pazinski kaštel na čekanje izvršenja smrtne kazne. U noći 19. rujna odvezen je kamionom zajedno s ostalim zatvorenicima, strijeljan je i bačen  boksitnu jamu na području Lindara ponad Pazina. Pulski su vatrogasci nedugo zatim žrtve izvadili iz jame te je don Angelo pokopan u Galižani 4. studenog iste godine.

Misu u spomen na don Angela organizirao je umirovljeni svećenik, kanonik pulskog stolnog kaptola sv. Tome ap., preč. Marijan Jelenić,  u suradnji s Odborom Sluga Božji Egidio Bullesi te župnikom Galižane vlč. Vladimirom Brizićem, koji je na početku pozdravio okupljene.

Koncelebrirali su: don Davide Chersicla, predstojnik Ureda za liturgiju Tršćanske biskupije i duhovnik Društva istarskih zajednica u Trstu, don Dario Gozzo, župnik u mjestu Ramoscello, o. Giovanni Battista Ronconi iz Gemone, don Francesco Fragiacomo, župnik u mjestu San Canzian d’Isonzo te svećenici iz Porečke i Pulske biskupije: vlč. Jordan Rovis, nekadašnji župnik Galižane i vlč. Dragutin Petrović.

Misi su nazočili: ispred Odbora Sluga Božji Egidio Bullesi Valter Arzaretti i Maria Rita Cosliani, predstavnici Društva istarskih zajednica u Trstu na čelu s predsjednikom Davidom di Paoli Paulovichem koji je u svojstvu orguljaša, zajedno sa zborom glazbeno animirao misu, Giuseppe Pedicini, predsjednik Udruge Pro Pordenone, Gianni Giugovaz, predsjednik talijanske Nacionalne Udruge „Venezia Giulia e Dalmazia“(ANVGD) u mjestu Pordenone i Eugenio Latin iz Kulturnog kluba u Villote si San Quirino.    

Prigodnu homiliju izrekao je preč. Marijan Jelenić koji je osim iznošenja životopisa pok. Angela Tarticchia naglasio da je on bio – svećenik do kraja; naime, postoje svjedočanstva da je u zatvoru, čekajući, zajedno s drugim uznicima, izvršenje smrtne kazne, ispovjedio više osoba.

Govoreći o velikoj potrebi molitve za mir, obraćajući se predstavnicima talijanskih udruga iseljenika iz Istre za poratnog vremena nakon drugog svjetskog rata, naglasio je kako sjećanje na teškoće koje su oni proživjeli odlaskom, uz saznanje da je jednako teško pod tadašnjim režimom bilo i onima koji su ostali, treba biti poticaj na zajednički hod, zalaganje za mir i suradnju mjeđu narodima.

Nakon otpusnog blagoslova kratko predstavljanje knjižice preč. Marijana Jelenića pod naslovom „Mučenik iz Galižane“, koja je objavljena istovremeno i na talijanskom jeziku pod naslovom „Il martire di Gallesano“, održao je Valter Arzaretti, koji je uredio talijansko izdanje. On je pohvalio preč. Jelenića za brzinu nastanka knjižice te za uspjeh u organizaciji susreta u relativno kratkom vremenu. U knjižici je navedeno kratko svjedočanstvo bratića don Angela, Lina Tarticchia, nastanjenog u Australiji. On je u vrijeme sprovoda imao 16 godina, te je uz druge detalje naveo i jasno sjećanje da se o zločinu nije moglo govorit zbog sveprisutnog straha da se ne završi na isti način. Istaknuo je kako je on osobno poznavao bratića don Angela, don Giordana Tarticchia(1920. -1992.), svećenika Porečke biskupije koji je nakon 1943. djelovao u Nadbiskupiji Gorizia. Arzaretti je zaključio citatom zapisa iz knjige don Giordana Tarticchia „Storia di un’antico borgo dell’Istria: ricordi di Gallesano“(1968., ur i pr. izd. P. Tarticchio, 2003.) u kojem taj svećenik donosi zapis iz duhovnog testamenta  don Angela Tarticchia koje je, očito predosjećajući smrt, zapisao: „Tražim oproštenje od svih koje sam direktno ili indirektno uvrijedio, dok opraštam od sveg srca svima onima koji su mi naudili, ili će to tek učiniti, moleći Boga da im se smiluje“.

Nakon predstavljanja knjige sudionici susreta uputili su se prema mjesnom groblju gdje je Valter Arzaretti pročitao prigodnu molitvu. Preč. Jelenić je blagoslovio grob te je u kraćem obraćanju najavio i izdavanje opširnije knjige o don Angelu Tarticchiu.

Jesen 1943., nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943., bila je u Istri na poseban način obilježena velikim stradanjima pripadnika kako vojnika raznih vojnih postrojbi tako i civilnog stanovništva, a u tom je periodu, osim don Angela, stradalo i nekoliko drugih svećenika.

Ime don Angela Tarticchia nosi jedan trg u Gradu Como u talijanskoj regiji Lombardia.

G. Krizman

Najave