Petak, 14 lipnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Fra Mateo Vujčić položio svečane redovničke zavjete

Fra Mateo Vujčić, bogoslov Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, položio je svečane redovničke zavjete u nedjelju 1. listopada u samostanskoj crkvi Svetog Franje u Puli.

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijalni ministar fra Miljenko Hontić, u koncelebraciji s fra Martinom Jakovićem vikarom Provincije, fra Đurom Hontićem župnikom Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijanom samostana u Puli, definitorima fra Josipom Petonjićem, fra Vladimirom Vidovićem i tajnikom Provincije fra Zlatkom Vlahekom te odgojiteljima fra Stjepanom Brčinom i fra Zvonimirom Pervanom uz ostalu braću suslavitelje. Na misi su sudjelovli članovi obitelji, rodbine i prijatelje svečanozavjetovanika.

U homiliji je fra Miljenko, tumačeći Evanđelje dana, koje govori o očevom pozivu na rad u vinograd dvojice sinova, pozvao sve prisutne da se ugledaju u „trećeg sina“ – Sina Božjega o kojem govori apostol Pavao u čitanju.

„Upravo takav primjer upoznavao je i slijedio fra Mateo u svojem odgojnom hodu do svečanih zavjeta i taj Kristov primjer dao mu je snage da i on može izreći svoj svečani ‘Evo me!’ Gospodinu, do kraja života po primjeru sv. Franje Asiškog. Ta njegova spremnost očituje se i u odabranom motu ili geslu koje je fra Mateo izabrao za ovaj dan i stavio na spomen sličicu svečanog zavjetovanja, a to je citat iz knjige proroka Miheja: ‘Objavljeno ti je čovječe što je dobro, što Bog traži od tebe; samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi’“, istaknuo je.

Propovjednik je, nadovezujući se na izabrani citat, naglasio da je najvažnija stvar u životu upoznati Božju volju, koja je u Starom zavjetu objavljivana preko proroka i svetih ljudi, a u Novom zavjetu preko Sina Božjega, Isusa Krista. „On, nakon što nas je svojom smrću i uskrsnućem otkupio, poslao nam je svoga Duha koji nas upućuje, prosvjetljuje i jača da znamo i možemo činiti dobro i pravicu te ljubiti milosrđe. Neka nam i ovi svečani zavjeti našeg fra Matea budu poticaj da se i mi svaki dan obraćamo Gospodinu i odazivamo na njegove pozive ljubavi. Družimo se s Božjom riječju i molimo jedni za druge da budemo postojani u nasljedovanju Sina Božjega kako bi i sami postali pravi sinovi Božji“, rekao je fra Miljenko.

Uslijedio je obred zavjetovanja u kojem je fra Mateo u ruke provincijalnog ministra položio svoje zavjete u Redu franjevaca konventualaca, te se tako do kraja svoga života predao u službu Bogu, franjevačkom bratstvu i braći ljudima.

Nakon svečanog blagoslova na kraju mise, slavlje je nastavljeno u samostanskom blagovalištu i klaustru za obiteljskim stolom.

Fra Mateo Vujčić osnovnu i srednju školu završio je Puli. Nakon srednje škole odlučio se pristupiti franjevačkom redu te period novicijata provodi u Asizu. Nakon studija teologije, udovoljavajući njegovoj molbi da bude primljen u red franjevaca konventualaca, odlučeno je da polaganje vječnih zavjeta bude upriličeno u starodrevnom franjevačkom samostanu u Puli, njegovom rodnom gradu.

OFMCONV

Najave