Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Fažana proslavila svoje zaštitnike Sv. Kuzmu i Damjana

Proslava spomendana sv. Kuzme i Damjana mučenika, u Fažani, mjestu nedaleko Pule, obilježena je svečanim večernjim misnim slavljem pod predsjedanjem porečkog i pulskog biskupa u miru mons. Ivana Milovana. Koncelebrirao je župnik preč. mr. Ilija Jakovljević.

Misi su nazočili članovi mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u svečanim odorama, direktorica mjesne Turističke zajednice Melita Peroković, direktor općinskog Komunalnog poduzeća Komunalac Fažana d.o.o. Danijel Ferić, te drugi predstavnici općinske uprave i mjesnih institucija.  

Misu su glazbeno animirali članovi Župnog zbora sv. Kuzme i Damjana pod vodstvom Mondine Gavočanov te Zbor „Koralisti“ iz Rovinja pod ravnanjem dirigenta Ronalda Brausa.

Na početku homilije biskup Milovan je naglasio kako su sv. Kuzma i Daman sveci koji se slave od kršćanske starine, iako se o njima malo zna. No, poznato je gdje su i kada podnijeli mučeništvo, gdje su građene prve crkve njima u čast, te štovanje koje se spominje od 4. stoljeća.

„Kršćane je fascinirala ustrajnost i hrabrost svetih mučenika. Znamo kako su naše primorske župe koje su nastajale, upravo za zaštitnike dobile svete mučenike: sv. Eufemija u Rovinju, sv. Mauro u Poreču, sv. Pelagije u Novigradu, sv. Peregrin u Umagu, dok sv. Kuzma i Damjan imaju svoje dvije župe u Istri – u Fažani i Kašteliru, a postoje još četiri njima posvećene crkve u manjim istarskim župama“, rekao je biskup Milovan.

 1520537

Govoreći o mučenicima, naglasio je kako su oni najvjerniji učenici Isusa Krista. „Isus, sam je prvi mučenik i On je uzor svih mučenika, On poziva na nasljedovanje, kako smo čuli i u evanđelju ‘tko se ne odrekne samoga sebe i ne slijedi mene, ne može biti moj učenik’. Nasljedovati Isusa Krista valja u njegovu ponašanju, u njegovoj ustrajnosti, u njegovoj vjernosti Bogu i ljudima“.

Nadalje je pojasnio, kako „evanđelje jest Radosna vijest“, ali ona je i „vijest koja čovjeku daje ohrabrenje. Evanđelje je s jedne strane čovjeku veliko ohrabrenje, jer i sam Isus je rekao ‘ja sam Put, Istina i Život’, ali s druge strane osjećamo kako je evanđelje zahtjevno. Biti kršćanin je zahtjevno, ali se vjera kršćana kuša u svagdanjem životu, a osobito u teškoćama. Tako su nam sveti mučenici uzor, da se i u najtežim mukama, može ustrajati u dobru“ rekao je propovjednik, te ukazao na bl. Miroslava Bulešića, mučenika novijeg vremena koji je na svojoj koži u Lanišću iskusio mučeništvo.

Također je posvijestio, kako danas nije lako biti kršćanin, kršćanin u javnosti. „Netko kaže da postoji globalni rat protiv kršćana. Spominje se podatak da je godišnje u svijetu 10.000 ubijenih kršćana, samo zbog toga što su ustrajni u vjeri. Na Zapadu se o tom šuti, prevladava svojevrsna globalizacija ravnodušnosti. S druge pak strane, kod nas se u medijima često govori o vjernicima kao „zaostalim ljudima“, vjernike se i sada marginalizira i istiskuje iz javnosti.“

„U ovom vremenu, mi kršćani pozvani smo na ustrajnost, ne samo u svagdanjem životu u našim obiteljima, iako je to prvo i bitno, nego i u javnom životu. Mi trebamo biti i glas onih koji su nezaštićeni, i često ušutkani, treba nekada buditi i savjest ljudima koji su svoje savjesti ušutkali, treba buditi savjesti i pred sekularističkim mentalitetom. Uvijek je bitno u vjeri svjedočiti vlastitim životom, ali svjedočiti i riječima u javnosti: iznositi kršćanske zdravo javne stavove o ljudskim vrednotama“, naglasio je biskup Milovan, te spomenuo riječi pape emiritusa Benedikta XVI., kako je „proces  globalizacije samo ubrzao gubitak osjećaja za sveto, koje dovodi u pitanje same temelje čovjeka, koji su nekada izgleda neprijeporni, a to je vjera u Boga Stvoritelja, u providnost, u Isusa Krista, zatim u temeljna ljudska iskustva rođenje i smrt, život u obitelji, naravni moralni zakon, deset Božjih zapovijedi.“ „Sekularizacija dovodi u krizu samo sliku čovjeka o samome sebi. Ne samo što mnogi ljudi više ne idu u crkvu, nego oni više ne znaju zašto se ne smije uništiti jedno ljudsko biće, zašto je neprihvatljivo iz društva ukloniti stare i nemoćne, eutanaziju, zašto dijete ima pravo i na oca i majku.“

„Neka nam današnji blagdan sv. Kuzme i Damjana, svetih liječnika i svetih mučenika dobrotvora ljudi, ali i svjedoka evanđelja bude nama poticaj da ljepotu naše vjere i evanđelja što bolje upoznajemo, a onda riječima i djelima živimo“, rekao je na kraju biskup Milovan.

Na kraju misnoga slavlja župnik Jakovljević je izrekao prigodne pozdrave i zahvale.

Pozdrav je uputio članovima fažanskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te im zahvalio na uvijek dobroj suradnji.

Pozdrav je uputio i Danijelu Feriću, direktoru komunalnog poduzeća, uz izraz zahvalnosti „za svu nesebičnu pomoć i blagonaklonost naše Općine na čelu s gospodinom  Radomirom Koračom i Općinskim vijećem“, naglasivši da zahvaljujući dobroj suradnji s općinskim vodstvom „iz dana u dana naši sakralni objekti dobivaju sve više na svojoj ljepoti.“ „Pred nama je uvođenje grijanja u crkvu i to možda do Božića. Napravljen je projekt osvjetljenja crkve i tornja i vjerujem da ćemo uz pomoć svih subjekata u Fažani uspjeti sve to realizirati“, istaknuo je župnik te Feriću uručio prigodni dar.

„Zahvaljujem se večeras na poseban način našoj direktorici Turističke zajednice za suradnju. Nekako ovu turističku i kulturnu sezonu smo započeli sa sv. Elizejem a završavamo je s danom sv. Kuzme i Damjana, zaštitnika naše župe. Draga Melita, hvala ti za svu pomoć oko organizacije današnjeg slavlja te što će uz Vašu blagonaklonost poslije ovog slavlja svi biti počašćeni srdelama, pićem i kolačima”, rekao je župnik te je i direktorici TZ uručen prigodni dar.

Župnik je nadalje javno zahvalio čitačima, ministrantima i pjevačima. “Posebno želim reći hvala Ronaldu Brausu i njegovom Zboru “Koralisti” iz Rovinja.”I gostima iz Rovinja je uručen poklon. Ronald Braus je pak preč. Jakovljeviću uručio na dar ikonu sv. Eufemije, zaštitnice Rovinja, što je župnika podsjetilo na njegove prve godine hoda u svećeništvu koje je proveo u gradu sv. Eufemije.

Na kraju, čestitavši svima dan zaštitnika župe preč. Jakovljević je istaknuo: „U ime svih nas želim reći hvala Ocu Biskupu na predvođenju ovog slavlja“, nastavio je župnik, „kao i na svekolikoj pastoralnoj pomoći meni te njegovom jednostavnom služenju u našoj župi“. Napomenuo je nadalje kako je mons. Milovan prije nekoliko dana proslavio rođendan te mu je tim povodom uručen prigodni dar.

(G. Krizman)

fasana

Najave