Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Duhovne vježbe u Novigradu

Voditelj je bio fra Diego Deklić a s posebnom je pozornošću obrađena tema triju svećenikovih službi: naviještanja, posvećivanja i upravljanja.

Novigrad – U biskupijskom Pastoralnom centru “Emaus” u Novigradu od ponedjeljka 21. do srijede 23. listopada održane su duhovne vježbe za svećenike Porečke i Pulske biskupije. Voditelj duhovnih vježbi bio je fra Diego Deklić, franjevac Zadarske franjevačke provincije Sv. Jeronima, s Košljuna na otoku Krku.

Obzirom na specifičnost skupa, s posebnom je pozornošću obrađena tema triju svećenikovih službi: naviještanja, posvećivanja i upravljanja, kroz razradu kateheza pape Benedikta XVI. o tim temama, a s posebnim osvrtom na promišljanja bl. Bulešića o svećeničkom radu, koja je on zapisao u jednom pismu upućenom vlč. Antunu Prodanu kao savjete svećenika svećeniku. Iz toga pisma, i iz drugih njegovih zapisa, izvučeno je nekoliko njegovih snažnih i dubokih misli koje su svećenike vodile kroz promišljanje o svećeništvu. Iz sveukupnosti Bulešićeva lika voditelj je napose istaknuo njegovu veliku ljubav prema Kristu, njegov žar za Krista i duše, to ga je nosilo kroz život, pa i kada je prolazio svoje duhovne krize, koje nalazimo spomenute u njegovim zapisima. Bl. Bulešić je zapisao “Ja želim što prije doći k tebi”, spomenuo je Deklić te istaknuo da su takav žar i takva ljubav prema Gospodinu potrebni uvelike i današnjim svećenicima.

Na spomendan bl. pape Ivana Pavla II., 22. listopada, dio svećenika koji su sudjelovali na duhovnim vježbama suslavili su euharistijsko slavlje u novigradskoj župnoj crkvi Sv. Pelagija, a misu je predvodio voditelj duhovnih vježbi.

U homiliji predslavitelj je istaknuo “borbu” koja se odvija u svakome od nas između “starog” i “novog” čovjeka, onoga koji je pod jarmom grijeha i onoga koji u Kristu pobjeđuje. Sami od sebe mi zapravo ne možemo izvojevati pobjedu nad grijehom, naglasio je propovjednik. Tajna te borbe u nama između staroga i novoga čovjeka nije u našim snagama i sposobnostima, ni u nekoj osobnoj pravednosti ili svetosti, nego ovisi o tome koliko smo zapravo sjedinjeni s Gospodinom, toliko smo pobjednici. To je misao koju u jednom svom pismu razmatra i bl. Bulešić: koliko smo više sjedinjeni s Gospodinom toliko više možemo biti uspješni i u pastoralnom radu, piše bl. Miroslav kolegi svećeniku, koliko smo sjedinjeni s Gospodinom toliko smo pobjednici nad onim što nas želi satrti, naglasio je predvoditelj.

U nastavku je pojasnio stav budnosti kojim kršćani trebaju biti uvijek na neki način pripravni na ponovni Gospodinov dolazak, “opasanih bokova i upaljenih svjetiljki”, rekao je voditelj te tim svojim stavom biti drugima svjetlo, napose u ovoj Godini vjere.

Svjetlo koje na današnji dan na poseban način sja pred našim očima kao blistavi plamen je lik blaženoga pape Ivana Pavla II. On, koga je Gospodin dao Crkvi u jedno posebno teško vrijeme, u jednom posebno zahtjevnom razdoblju, zablistao je takvim sjajem da ne znamo je li blistao više njegov nauk ili pred kraj života njegovo trpljenje koje je gledala cijela Crkva kao primjer vjernosti Gospodinu i Njegovu narodu. Upravo takvi blistavi primjer, takve svjetiljke upaljene poput bl. pape Ivana Pavla II. i bl. Miroslava svijetle nama pred očima i potiču nas da naša svjetiljka vjere ostane upaljena, da je ne ugase vjetrovi koji dobrano oko nas pušu, zaključio je propovjednik.

Duhovne vježbe završene su 23. listopada zajedničkim misnim slavljem u Pastoralnom centru kojim je predsjedao porečki i pulski ordinarij Dražen Kutleša a propovijedao fra Diego Deklić.

G. Krizman

Najave