Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Betanija Duhovna obnova u Svećeničkom domu Betania

U ponedjeljak, 23. ožujka 2015. godine održana je korizmena duhovna obnova za korisnike Svećeničkog doma Betanija u Puli. Misno slavlje povodom završetka obnove predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, uz koncelebraciju generalnog vikara biskupije mons. Vilima Grpca, kancelara biskupije preč. Sergija Jelenića, pulskog dekana i ravnatelja Doma preč. Milana Mužine,  te dijecezanskog povjerenika za redovnice i redovnike o. Đure Hontića koji je vodio duhovnu obnovu i na misi propovijedao.

U uvodnom pozdravu biskup je naglasio zadovoljstvo činjenicom da je to druga duhovna obnova organizirana za korisnike Doma. Zahvalio je i o. Đuru Hontiću  za vođenje te duhovne  obnove. Biskup je nadalje izrazio nadu da će se ta tradicija održavanja duhovnih obnova za svećenike iz doma Betanija nastaviti.

Komentirajući dnevno evanđelje o ženi uhvaćenoj u preljubu o. Hontić je u prigodnoj homiliji naglasio milosrđe koje Isus pokazuje ne osuđujući je. „Budite milosrdni!“ poziv je koji i papa Franjo često upućuje, a isto naglašava i pri susretima s ispovjednicima  u bazilici sv. Petra u Rimu, rekao je o. Hontić, donoseći osobno iskustvo obzirom na to da je do nedavno vršio tu službu. Podsjetio je i na nedavnu najavu kako će ove godine na blagdan Bezgrešnog začeća biti proglašena izvanredna jubilejska godina, Godina milosrđa. Crkva proglašava godinu posebno posvećenu nekom segmentu ili aspektu koji je posebno u krizi ili koji treba poseban poticaj, pojasnio je propovjednik. Svećenici su na poseban način pozvani posvećivati svijet, biti duša u svijetu, poput Mojsija uzdići ruke Bogu i tako posvećivati svijet. U tom kontekstu, tijekom duhovne obnove, obraćajući se umirovljenim svećenicima, napose je naglasio važnost prihvaćanja činjenice da se i nakon perioda svog aktivnog i vidljivog ostvarivanja u pastoralu, može nastaviti posvećivati svijet, otvorenih ruku prema nebu, molitvom.

Isus očituje svoje božanstvo jer ne nastupa u maniri ovoga svijeta, ne osuđuje, nego po milosrdnom Ocu prima izgubljenu ovcu. Komentirajući čitanje iz Druge knjige o kraljevima, o Elizeju koji oživljava Šunamkinog sina, propovjednik je naglasio kako se i tu očituje Božje milosrđe koje je stvarateljski čin jer obnavlja čovjeka. Potrebno je predati se u ruke Boga Oca koji obnavlja, preobražava, uskrsava i čini ovaj svijet boljim. Napose u ove dane oko Uskrsa potrebno je posebno se založiti kako bi i po nama mogao obnavljati, podizati posrnule i obraćati grešnike. Potrebno je moliti neka po meni obraćenome Bog obraća druge, zaključio je o. Hontić.

Završene zahvale izrekao je biskup Kutleša i preč. Mužina. Duhovna obnova zaključena je zajedničkim ručkom svih sudionika. U Domu trenutno boravi deset svećenika i biskup u miru mons. Antun Bogetić.

Najave