Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Drugi dan trodnevnice uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u porečkoj katedrali

Svečano euharistijsko slavlje na drugi dan trodnevnice uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije predslavio je vlč. Josip Mašina, župnik u Roču, Humu i Lanišću, mjestu mučeništva blaženog Miroslava Bulešića te župni upravitelj župa Vrh, Draguć i Račice. O zanimanju vjernika za takve događaje svjedoči i ispunjena crkva te redovi za ispovijed kao najbolja priprava za nadolazeću svetkovinu.

Vlč. Mašina se u prigodnoj propovijedi osvrnu na evanđeoski odlomak (Mt 14, 22-23) koji liturgija stavlja pred nas u godini A. Kroz prikaz Petra koji hoda po vodi, naglasio je propovjednik, može se prepoznati svatko od nas, Evanđelje pred nas stavlja sliku našega života. To je slika našega duhovnog života.  Svatko od nas se može pronaći u liku Petra. Dok je Petrov pogled bio usmjeren prema Kristu hodao je po vodi, događalo se čudo. Kada spazi vjetar, Petar se uplaši i počne tonuti. Petar više nije gledao u Krista i izgubio je oslonac života. To je slika, istaknuo je vlč. Mašina, našega života. Našega duhovnog života. Kada prestanemo gledati Krista tonemo u vodu. Kada nas zapljusnu životne teškoće i mi svrćemo pogled s Krista i počinjemo tonuti. Propovjednik je pozvao na pozorno razmatranje Kristovih riječi Petru: „Malovjerni, zašto si posumnjao“, jer te riječi nisu upućene samo Petru, upućene su svima. Kada počinjemo gledati samo svoju ljudskost, gubimo uporište. No, ako je vjera u Krista duboka, ako je to ona vjera koja nas mijenja, nikakve nas životne teškoće ne mogu nagnati na to da se odvojimo od Krista. Kada je Petar zavapio: Gospodine, spasi me, Krist se nije oglušio na njegov vapaj. Na taj način i nama govori kada smo u životnim teškoćama i problemima da nam je spas u Kristu, zaključio je propovjednik.

U ponedjeljak 14. kolovoza svečano euharistijsko slavlje će predvoditi vlč. Marcin Madej, dok će na sam blagdan biti više misa, a središnje euharistijsko slavlje u 11 sati će predvoditi mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski.

M. Martinčević

Najave