Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Drugi dan trodnevnice uoči sv. Tome ap.

U subotu, 1. lipnja 2017., u pulskoj je prvostolnici proslavljen drugi dan trodnevne duhovne priprave za svetkovinu sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i Grada Pule. Misno slavlje predvodio je vlč. Hrvoje Okadar, župnik Hreljića i Marčane, u suslavlju s kanonikom pokorničarom Pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Željkom Staverom, katedralnim župnikom vlč. Rikardom Lekajem te župnim vikarom katedralne župe vlč. Marcinom Madejom. Misi je prethodila pobožnost krunice.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je subota Marijin dan, pa se stoga središnji dan trodnevnice uoči svetkovine sv. Tome posvećuje upravo Majci Božjoj. Poslanje Božje riječi je čovjeka ohrabriti, čovjeku pomoći, a spominjanje Abrahama, sinonima za vjeru, i veliko uslišanje koji mu je Bog darovao, poticaj je i poruka nama koji dolazimo svaki iz svojih različitih okolnosti života, da Bog želi i nama dati Riječ spasenja, Riječ života, utjehe. Poslanje svećenika jest prije svega ohrabriti narod, da poput Abrahama možemo iskusiti da je ta Riječ Istina. Novi život koji se, protivno svim fiziološkim zakonima, rađa Sari i Abrahamu može biti prije svega ohrabrenje svima onima koji se nalaze u poteškoćama i naizgled nemogućim, bezizlaznim situacijama, to još jednom potvrđuje kako je Bogu sve moguće. Anđeo koji je prišao Abrahamu, a kasnije i Blaženoj Djevici Mariji danas i nama prilazi preko Riječi Božje prilazi i govori nam „Ne boj se!“. Poput zgode kada je Krist ozdravio slugu rimskoga satnika, on danas dolazi ozdraviti i nas, dolazi dodirnuti naše srce. Dolazi da ozdravi naše srce, da učvrsti našu vjeri. Propovjednik je pozvao okupljene da mole sv. Tomu da zaštiti Pulsku biskupiju u Grad Pulu, da mole za sve one koji se ondje osjećaju ranjenima u duši. Isus uzima na sebe sve naše boli, zbog kojih padamo po teretom križa, on nas nosi kada smo obeshrabreni i slabi. Upravo poput sluge koji je ozdravio zbog satnikove vjere i mi možemo ozdraviti, nadasve od naše nedostatne vjere samo ako prihvatimo da Isus ima moć ozdraviti nas, jer nas nadasve neizmjerno voli, upravo onakve kakvi jesmo, i za nas je otišao na križ. Propovjednik je pozvao sve okupljene da se uteknu zagovoru Blažene Djevice Marije te poželio da ta trodnevnica bude poticaj našoj vjeri i našoj privrženosti Crkvi.

Misa je slavljena na čast Blažene Djevice Marije, kojoj je pulska prvostolnica posvećena. Prije završnog blagoslova predvoditelj je izrekao posvetnu molitvu Blaženoj Djevici Mariji te su time pod njezinu zaštitu stavljeni Pulska biskupija i Grad Pula.

Misno slavlje glazbeno je animirao katedralni zbor uz orguljsku pratnju Paole Batel, a dirigirao je Patrik Andreja.

Najave