Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Dijecezansko hodočašće Tršćanske biskupije putovima bl. Francesca Bonifacia

U subotu, 27. listopada, tršćanski nadbiskup mons. Giampaolo Crepaldi predvodio je biskupijsko hodočašće Tršćanske biskupije na mjesta koja su obilježila život i mučeništvo bl. Francesca Bonifacia, u prigodi 10. obljetnice njegove beatifikacije. Hodočastili su župama na sjeverozapadu Porečke i Pulske biskupije, u Umaško-oprtaljskom dekanatu.

Bio je to događaj kojim je ta mjesna Crkva zaključila niz događanja vezanih uz proslavu obljetnice proglašenja blaženim, a koji je započeo susretom kojim je ordinarij Crepaldi predsjedao u Svetištu Monte Grisa, 11. rujna, na 72. obljetnicu mučeništva. Osim svečanog misnog slavlja u tršćanskoj prvostolnici, katedrali sv. Justa, 14. listopada, na kojem je sudjelovao i porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša,  Tršćanska je biskupija organizirala niz drugih sadržaja i inicijativa, koncerte, izložbe, a izdane su i prigodne publikacije o blaženiku. Izložba o životu i mučeništvu, koju je posjetilo više tisuća ljudi, inaugurirana je u Trstu, a nakon toga je predstavljena u blaženikovom rodnom Piranu, te u Bujama. U četvrtak, 25. listopada, u tršćanskoj katedrali održan je oratorij „Beati Franciscii“, kojeg je nadbiskupija, uz sudjelovanje brojnih eminentnih glazbenih imena i glazbenih zavoda, organizirala u sklopu petogodišnje inicijative Fede e Arte a Trieste oggi, kojim želi svim stanovnicima svojega područja, neovisno o vjerskom opredijeljenu, približiti kulturu i baštinu vjerskog nadahnuća. Te i druge projekte spomenuo je nadbiskup Crepaldi u svome obraćanju, zahvalivši pritom svećenicima i laicima koji su uložili svoje napore u ostvarenje tih događanja.

 Hodočasnici su u jutarnjim satima autobusom i osobnim automobilima stigli su u Grožnjan od kuda su krenuli pješice prema Krasici, putem kojim je išao blaženik kada ga je tadašnja Narodna straža uhitila, te je nakon toga podnio mučeništvo. Taj mlad, izuzetno aktivan i revan svećenik, ubijen je „in odium fidei“, iz mržnje prema vjeri, 11. rujna 1946. godine, o čemu postoje svjedočanstva, a njegovi zemni ostatci nikada nisu pronađeni.

Po dolasku u Krasicu, u župnoj crkvi sv. Stjepana nadbiskup je predvodio misno slavlje, a koncelebrirali su don Simone Agrini, župnik tršćanske Župe sv. Augustina koji je ujedno i predstojnik dijecezanskog Ureda za hodočašća, sport i slobodno vrijeme, biskupov tajnik don Mario Varga i don Domenico De Filippi, kapelan u Župi sv. Servula i bolnički kapelan u Dječjoj bolnici Burlo Garofolo.

Biskup je u prigodnoj homiliji, govoreći o bl. Bonifaciu, istaknuo kako je naslov nedavno održanog oratorija njemu u čast, „Requiem e Gloria“, iako na prvi pogled izražava kontradikciju, odraz kršćanskog pogleda na prijelaz, koji nije kao u ljudskom shvaćanju iz života u smrt, već je u vjerničkoj perspektivi to prijelaz iz smrti u Život.  Istaknuo je nadalje, u perspektivi utjelovljenja Riječi, važnost mjesta, stoga je važno hodočastiti i upoznati mjesta gdje je živio bl. Bonifacio, kojeg nam Crkva stavlja kao uzor, rekao je nadbiskup. U nastavku homilije rekao je kako u svojoj sobi, uz raspelo i sliku Majke Božje ima i sliku bl. Bonifacia, kojemu se utječe za pomoć u vođenju mjesne Crkve koja mu je povjerena, njegovu zagovoru povjerava svoju biskupiju, sve svoje svećenike i suradnike laike, te ga moli za pomoć kako bi njegova biskupska služba bila plodonosna i blagoslovljena kakvo je bilo i djelovanje tog Božjeg ugodnika.

Pozvao je vjernike da s toga hodočašća ponesu kao poruku tri aspekta u kojima nam bl. Bonifacio može biti posebno uzor: njegova vjernost Kristu i Evanđelju, jednostavnost i nepokolebljivost kojom je branio Istinu Evanđelja te posvećenost ljudima. I ja mu se u svojim zazivima utječem za zagovor kako bi ga mogao što bolje slijediti u ta tri aspekta, a napose kako bi, poput blaženika, znao biti blizak ljudima i imati povjerenja i uvažavanja prema suradnicima laicima. U tom svjetlu njegovu zagovoru povjeravam moju biskupsku službu i upravljanje biskupijom koja mi je povjerena. Došavši na čelo Tršćanske biskupije našao sam ondje, uz druge svece mučenike te mjesne Crkve i tog, tada tek nedavno beatificiranog Božjeg ugodnika i zajedništvo žive Crkve na koju zazivam Božji blagoslov, zaključio je nadbiskup Crepaldi. 

Na kraju misnog slavlja biskup je zahvalio svima koji su uložili svoje napore u realizaciju toga  hodočašća, a napose Katoličkoj akciji Tršćanske biskupije. Predstavnik organizacijskog odbora, Mario Ravalico izrekao je zahvalnost nekolicini mještana Krasice, Grožnjana i Buje koji ih uvijek rado dočekaju kada hodočaste u taj kraj, i koji, unatoč godinama, održavaju živi spomen na bl. Bonifacia. (G. Krizman)

  

 

Najave