Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Davor Pavuna gostovao u Puli

U ponedjeljak, 19. siječnja, u Puli je gostovao poznati hrvatski fizičar prof. dr. Davor Pavuna. Gostovanje je plod suorganizacije pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Prvo predavanje dr. Pavuna održao je za studente pulskog sveučilišta, u zgradi Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. pod nazivom „Svemir-znanost-čovjek“.

„Tragedija Istre je u tome što ste pokradeni, 300 zomboida se obogatilo i što svi studirate da budete menadžeri, sobarice i prodavači ljubičica. Nitko od ‘zomboida’ na vlasti nije napravio strategiju Istre. To je ta suptilna izdaja.“, naglasio je Pavuna pred velikim brojem studenata koju su došli čuti predavanje tog neobičnog znanstvenika.   „Pitanje je hoće li novce krasti bankaroidi ili ćemo mi njime vladati uz tehnologiju, kroz mobilnu tehnologiju koja je budućnost bankarstva gdje ćemo u realnom vremenu napraviti realnu zadrugu“, istaknuo je između ostalog dr. Pavuna, te zaključio postavljajući studentima izbor, „Ili ćete biti sa mnom i s drugim časnim znanstvenicima ili s ovima drugima. Ako oni pobijede, onda je to kraj civilizacije.”
Večernje predavanje za građanstvo pod nazivom  „Svemir-čovjek-svijest i ljubav: Kako preživjeti?!“ održano je Velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja. Tom predavanju nazočili su porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, biskup u miru mons. Ivan Milovan te nekolicina svećenika. Kratku uvodnu riječ izrekla je voditeljica pulske podružnice Matice iseljenika Ana Bedrina. Pred prepunom dvoranom, procjenjuje se da je bilo oko 700 osoba, dr. Pavuna je dotakao različite teme od znanosti, ekonomije, gospodarstva, turizma i drugih… a sve prožeto temeljnom idejom da je izlazak iz krize potrebno buđenje svijesti o suverenosti naroda. Vrlo sugestivnim scenskim i izričajnim nastupom predavač se napose zadržao na temama gospodarskih nezakonitosti u malverzacijama prenamjene i prodaje velikih površina priobalnog zemljišta na atraktivnim turističkim lokacijama. Znanstveni dio predavanja započeo je isticanjem savršenosti atoma od kojih je sastavljen ljudski organizam, preko zakona gravitacije, brzine svjetlosti, percepcije stvarnosti   pa sve do nastojanja objašnjavanja svijesti za koju, naglasio je, znanost nema definiciju. Nakon predstavljanja široke palete svoga istraživačkog rada, uz što je i savjetnik u vladama na više kontinenata, predavač je iznio svoje argumente za vlastiti kredibilitet: „zato jer znam koliko je stručnjaku znanstveniku dano znati, i zato jer sam stvarno pošten i i ne varam“, naglasio je. Krenuvši od tragedije rovinjskog turizma koji, uz svoje vrhunske potencijale, ima samo 100 dana efektivne turističke sezone predavač je, naglasivši kako je svojevremeno bio recenzent strategije hrvatskog turizma, predstavio tragičnu stvarnost hrvatskog turizma, ali i  svih oblasti života i rada ljudi,kako u Hrvatskoj, tako i u suvremenoj civilizaciji općenito.  U konačnici, dr. Pavuna je skrenuo pozornost okupljenih na proces, kako je rekao, refeudalizacije radničke klase, koji u budućnosti vodi ka scenariju opisanom u knjizi „Životinjska farma“ Georgea Orwella. Alternativa tome je, naglasio je, suvereni narod, čije se zajedništvo temelji na ljubavi, zajedništvu suosjećanju i svijesti. Kao konkretno sredstvo funkcioniranja takvog sustava predlaže sustav državne financijske zadruge u kojoj bi bila na snazi dinamička raspodjela, bazirana na modusu funkcioniranja zakona u fizici,  pojasnivši da bi prema tom modelu sav novac građana države ostajao u državi, čime bi se izbjegla eksploatacija monetarnog sustava od strane banaka. Od tako uređenog sustava profitirali bi direktno svi najvažniji sektori javnog života, ekonomija, gospodarstvo, odgoj i obrazovanje, zdravstvo a posredno i sve ostalo. Pozvao je ljude, narod neka se probudi, naglasio da zahtijeva hitnu ostavku partitokracije, te da narod zaista preuzme svoj život u svoje ruke, i započne, sa onime što država posjeduje, stvarati bolji život i bolju budućnost, bez iskorištavanja od strane banaka, političara ili neke druge kategorije.  

Davor Pavuna rođen je u Koprivnici 1952. Maturirao je u V. gimnaziji u Zagrebu 1970., a diplomirao eksperimentalnu fiziku na PMF-u u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti u Cambridgeu 1982. godine iz područja fizike kondenzirane materije. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike. Objavio je preko 150 znanstvenih radova i udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku. Održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Radi na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je poduzećima u nekoliko država. Kao savjetnika na području energetike ga je angažirao američki predsjednik Barack Obama. Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu, 2006. godine. Američki ministar energetike Steven Chu imenovao ga je recenzentom projekta iz područja energetike.

PavunaPavuna

Najave