Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Cvjetnica u Poreču

Nedjelja Cvjetnica svečano je proslavljena u župama Porečke i Pulske biskupije. U biskupskom sjedištu u Poreču slavlje je predvodio mjesni biskup mons. Ivan Milovan. Prije samog obreda maslinovih grančica biskup je svečano predao palmine grane prvoj osnovanoj neokatemuneskoj zajednici u Poreču i oni su za vrijeme mise svečano otpjevali Ispovijest vjere – vjerovanje. Obred blagoslova grančica je bio ispred crkve Gospe od Anđela na središnjem trgu u Poreču, a u procesiji do Bazilike gdje je služena sv. misa, pjevanje su predvodili članovi neokatekumenskih zajednica.

U homiliji je biskup istaknuo: „Proslavljamo samo srce Kristova otajstva muke, smrti i uskrsnuća: a to je Isusovo predanje Ocu u ljubavi i poslušnosti – Očevo predanje Isusa nama – Kristovo predanje nama ljudima. Sve to u ljubavi, za spasenje ljudi”. Biskup je nadalja istaknu kako „Crkva već 2 milenija promatra križ, taj najveći znak ljubavi. Nesebična ljubav u životu uvijek znači križ – križ ljubavi, križ odricanja u služenju, u prihvaćanju, u ustrajnosti i vjernosti. Ne put sebičnosti koji iskorištava druge, ponižava, zanemaruje i uzrok je zla u svijetu, nego put posluha volji Božjoj, put ljubavi za Boga i čovjeka.”

Biskup je pozvao vjernike da budu u životu svaki dan jednu drugima Cirenci, Veronike, Nikodemi. „U ovoj Svećeničkoj godini budimo još bolji suradnici naših svećenika, pomažimo im svojom podrškom i molitvom u prenošenju vrednota vjere na našu djecu i mlade, u brizi za svetinju obitelji, u karitativnoj skrbi za najpotrebnije. Znamo, i konačni sud bit će po onoj Isusovoj riječi: ‘Što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili”.

Ilija Jakovljević

Najave