Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Cvjetni tepih u Funtani

Svake godine prve nedjelje svibnja,  u župnoj crkvi Sv. Bernarda u Funtani, vrijedne župljanke iznenade svih cvjetnim tepihom. Neobičan i šaren, mirisni se sag proteže kroz svu duljinu crkve do ulaznih vratiju, a sačinjen je od samih cvjetnih latica. Na početku neobičnog tepiha je kip Majke Božje u čiju se čast i čini. Cvijeće su dan ranije sakupljale vrijedne župljanke a što je ove godine bilo prilično teško budući da zbog hladnog vremena neko cvijeće, poglavito ruže, nisu još procvjetale pa su stoga cvijeće morale tražiti i u okolnim mjestima Funtane.

Zašto se pravi i od kada traje ovaj neobičan pothvat nitko točno ne zna budući da se nigdje drugdje u istarskim župama, pa i dalje, ovaj običaj ne primjenjuje. Starije župljanke također ne znaju razlog, ali vele da znaju za ovaj običaj još iz svog djetinjstva kada im je rečeno da je „to oduvijek tako“.

„Ne znam od kada traje ovaj običaj, ali moji su govorili da je tako već mnogo desetljeća. Možda neke godine i nije bilo pravog cvjetnog tepiha, ali se prve nedjelje u svibnju našlo bar dva-tri cvijeta na podu“, veli Ksenija Cukola koja je najzaslužnija za izradu cvjetnog saga. Pretpostavlja se da je običaj došao iz Portugala, kamo je stigao iz Meksika,  netko od Funtanjana možda je kao moreplovac ovaj običaj donio u svoje mjesto pred nekih tristo godina.

Mirisne i šarene cvjetne latice kojima se navještava početak svibnja, Marijina mjeseca, obično su na podu, u čast Majci Božjoj koju mještani posebno štuju, do iduće nedjelje. No, ovog puta skinut će se u subotu kada će biskup podijeliti sakrament Svete potvrde. (V. Md.)

Foto: D. ŠTIFANIĆ

Najave