Četvrtak, 7 prosinca, 2023
Novosti

Četverostruki blagoslov u crkvi „Sveta Marija Svetomore“

Sedme vazmene nedjelje, 8. svibnja, ove je godine bilo posebno svečano u crkvi Sveta Marija Svetomore. Druga nedjelja svibnja bila je u nekim prošlim vremenima tradicionalno hodočasnički dan, no ta se tradicija kroz posljednjih nekoliko desetljeća izgubila, pa se je sadašnji župnik, vlč. Jordana Rovis zauzeo za obnovu te tradicije.  Misno slavlje okrunjeno je i četverostrukim blagoslovom: majki i djece, vozača i automobila, novog barjaka te crkve te novih crkvenih vrata.

Galerija fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/191-cetverostruki-blagoslov-u-crkvi-sveta-marija-svetomore.html

Svečano misno slavlje predvodio je fra Leopold Mičić iz rovinjskog franjevačkog samostana uz koncelebraciju župnika domaćina. U želji obnavljanja tradicije jedna skupina od 40-ak župljana krenula je hodočasnički pješice iz župne crkve sv. Mihovila, a ostali su ih dočekali kod crkve Sveta Marija Svetomore. Na početku misnog slavlja, obzirom na Majčin dan, bio je blagoslov majki i djece, te novog barjaka crkve koji na jednoj strani ima sliku kipa Majke Božje iz te crkve a s druge strane je slika crkve i zvonika.

 Fra Leopold je u prigodnoj homiliji naglasio da, unatoč mnogim napadima na tu istinu, treba uvijek imati na umu da čovjek svoj temelj nalazi u slici Božjoj. Istaknuo je važnost otajstvene razmjene u kojoj čovjek Gospodinu kroz sakrament pomirenja daje svoje slabosti, a Bog čovjeku euharistijskom žrtvom daje snagu za život, za život Vječni. Predvoditelj je pojasnio, doslovno i u prenesenom značenju, važnost svih elemenata koji su toga dana blagoslovljeni: majki, djece, barjaka, vrata i vozila, te ih u perspektivi čovjeka kao Božjeg stvorenja stavio u korelaciju sa Božjom ljubavi prema čovjeku. Upozorio je na ugroženost temeljnih kategorija čovječanstva, primjerice majčinstva. Govoreći o blagoslovu vozila naglasio je da je auto sredstvo, a da cilj uvijek moraju biti ljudi, koje u tom autu vozimo, i koje idemo tim autom posjetiti. Potaknuo je okupljene vjernike da se ne boje djece i majčinstva, da se ne srame svojim životom istaknuti barjak Majke Božje, da se ne boje živjeti u skladu sa kršćanskim vrednotama. Naglasio je da će nas Bog prepoznati prije svega po otisku srca, po ljubavi koju smo umijeli dati tijekom života.  Potaknuo je obitelji na utvrđivanje obiteljskog zajedništva molitvom.

Na kraju misnog slavlja koncelebranti su u procesiji izašli iz crkve te su na izlazu, ispod lopice blagoslovljena nova vrata, jer su stara bila uništena prigodom provale pred nekoliko mjeseci. Procesija je nastavila dalje te je fra Leopold blagoslovio automobile i vozače, a sve je završen kod Presječenih monolita, spomenika svim svećenicima i bogoslovima žrtvama totalitarnih režima rata i poraća, molitvom za sve žrtve.   

Župnik je na kraju zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji tog lijepog slavlja, naglasivši pohvalu svima onima koji su se u velikom broju odazvali na akciju uređenja okoliša crkve. 

Najave