Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Buje: Izložba o bl. Bonifaciu na 106. obljetnicu rođenja

U petak, 7. rujna 2018., na 106. obljetnicu rođenja bl. Francesca Bonifacia, u župnoj crkvi sv. Servula u Bujama, u večernjim je satima svečano otvorena izložba o životu i liku tog Božjeg ugodnika pod naslovom “U ime Boga, na usluzi narodu”. Tog su mladog svećenika, zbog njegove revnosti te aktivnog pastoralnog rada, napose s mladima, po naređenju komunističkih vlasti ubili pripadnici narodne obrane u rujnu 1946. godine.

Izložba, koju je organiziralo tršćansko Društvo prijatelja bl. Francesca Bonifacia je prije Buja bila izložena u Piranu, rodnom mjestu blaženika i Trstu, gdje ju je posjetilo više tisuća vjernika.

Vijesti iz života Crkve (HKR), 8. 9. 2018.

{mp3}180908vzc-cut{/mp3}

Predsjednik društva, ujedno idejni začetnik i autor izložbe, Mario Ravalico iz Trsta je pojasnio kako se je ovom izložbom, u prigodi 10. obljetnice beatifikacije željelo vjernicima pružiti mogućnost da još bolje upoznaju lik tog uzornog mladog svećenika. Podsjetio je na dosadašnje inicijative vezane uz lik blaženika:  knjige, dokumentarne filmove kao i postavljanje spomenika gdje je posljednji put viđen živ, na mjestu uhićenja. Rekao je kako izložba donosi brojne dosad neobjavljene slike i dokumente, a napose izjave i svjedočanstva koja otkrivaju nove elemente u nastojanju rasvjetljenja dinamike umorstva blaženika te mjesta kamo je tijelo naknadno zakopano.

Ravalico je pojasnio kako je izložba podijeljena na šest kronoloških dijelova. Za prvi dio, o obitelji blaženika, posebno se na pomoći zahvalio nećaku Gianfrancu Bonifaciu, koji je bio nazočan na otvorenju. U drugom dijelu, koji donosi fotografije i dokumente o blaženikovu pozivu i odlasku u sjemenište, napomenuo je, mogu se vidjeti na fotografijama i brojni istarski svećenici, od kojih su neki, rijetki, još uvijek živi. Treći dio donosi detalje o pastoralnom djelovanju blaženika, sedam godina djelovanja u Novigradu i dvije u Krasici. Taj dio donosi i dvije fotografije blaženika u Dajli, Ravalico je napomenuo kako ih je dobio od jedne starije žene koja živi u Trstu, te je tako saznao za još dva, dosad nepoznata događaja iz njegova života. Dio o mučeništvu donosi pisano svjedočanstvo koje je pod zakletvom prenijela jedna osoba koja je iskaz čula od jednog od aktera zločina. U tom dijelu je izneseno i pojašnjenje tri pretpostavke o mjestu kamo je zakopano, sakriveno tijelo. Jedina sigurna poznata činjenica je mjesto njegova uhićenja, sve su ostalo samo pretpostavke, naglasio je Ravalico. Sukladno najnovijim saznanjima, najvjerojatnija je pretpostavka da je ipak tajno, bez obilježja zakopan na grožnjanskom groblju sv. Vida, koje je nedugo zatim prestalo biti korišteno i napravljeno je novo groblje. Jedan dio izložbe posvećen je svečanosti beatifikacije 4. listopada 2008. u katedrali sv. Justa u Trstu, na kojem su nazočili tadašnji ordinarij Porečke i Pulske biskupije mons. Ivan Milovan, i tadašnji biskup u miru mons. Antun Bogetić. Pretposljednji dio donosi pobliže pojašnjenje crkvenog ustroja na ovim prostorima u vrijeme života bl. Bonifacia. Na kraju je istaknuto nekoliko osoba koje su u tom vremenu podnijele mučeništvo ili maltretiranja od strane komunističkih vlasti, među kojima se ističe figura bl. Miroslava Bulešića. Izložba završava spomen sličicama iz raznih prigoda, na hrvatskom, talijanskom i slovenskom koje su posvećene bl. Bonifaciu.

Ravalico je naglasio da osim fotografija izložba donosi i neke predmete koji su pripadali blaženiku, poput cilicija koji je nosio oko gležnja čineći tako pokoru. Izložen je i njegov brevijar. Svaki od tih predmeta popraćen je prigodnim pojašnjenjem, najčešće navodeći neki neobični, nadahnjujući detalj glede njegova života i mučeništva. 

Obraćajući se okupljenima dogradonačelnica Buja Jessica Acquavita je izrazila zadovoljstvo činjenicom da će tu izložbu imati prigodu vidjeti stanovnici Buja, jer naglasila je, „bl. Francesco Bonifacio je među onima koji su uvelike doprinijeli razvoju povijesnih okolnosti koje su postavile temelj sadašnjosti na ovim prostorima koju mi danas živimo“.

Izložbu je blagoslovio župnik Buja vlč. Vladimir Brizić. On je naglasio kako je bl. Bonifacio svojom žrtvom života posvjedočio snagu krštenja koja je osnova kršćanskog identiteta. Blaženik nije grčevito branio zemaljski život jer je znao da je po krštenju primio život vječni. Zato je zemaljski život dao kao svjedočanstvo svoje vjere, i mi ga stoga želimo bolje upoznati da nam bude primjer i nadahnuće u ovim našim vremenima u kojima se društvo, napose u Europi, sve više udaljava od Boga. Trebamo se vratiti kršćanskim korijenima Europe koji su osnova europske civilizacije. Župnik je podsjetio da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno 663 svećenika i 31 redovnica. Bl. Bonifacio nije proglašen blaženim zato što je ubijen već stoga što je živio život prožet vjerom u Isusa Krsta, život blaženika. Ova izložba želi biti pomoć nama u življenju naše vjere.

Izložba ostaje otvorena svakodnevno do nedjelje, 16. rujna 2018. godine.

Najave