Utorak, 25 lipnja, 2024
Duhovna zvanja

“Budite uzor svojim vjernicima!”

U Puli su zaređena tri nova svećenika: Filip Celent, Karol Homieja i Mladen Pranjić postali su svećenici Porečke i Pulske biskupije.

 U subotu, 7. lipnja 2014., uoči svetkovine Pedesetnice, u pulskoj katedrali Uznesenja BDM, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša podijelio je red prezbiterata trojici đakona iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Filip Celent, Karol Homieja i Mladen Pranjić postali su svećenici Porečke i Pulske biskupije. Na misi ređenja, koju je predvodio mons. Kutleša, u koncelebraciji je bilo preko šezdeset svećenika.

Biskup je u prigodnoj homiliji pozvao novoređenike neka zahvaljuju za dar svećeništva, neka budu ponosni na svoju mladost, te neka surađujući s darovima Duha Svetoga nastoje učiniti da ta mladost bude plodonosna. Citirajući sv. Pavla, biskup je naglasio: „Budite uzor svojim vjernicima“.

Biti uzor u riječima znači uvijek paziti na svoj govor, znati biti razborit u biranju riječi kako ne bi svojim izražavanjem izazvali zamjeranje od strane ljudi. Svećenik mora biti uzor u vladanju, jer od njega se uvijek traži nešto više, i upravo ta izdvojenost naglašava dostojanstvo svećeničkog poziva.Svećenik koji svakodnevno kalja svoje dostojanstvo različitim postupcima stvara lošu sliku o sebi, jer osoba izgrađuje autoritet, a ne samo služba, stoga je biskup pozvao svećenike, neka budu dostojna i uzorna vladanja.

Svećenik mora biti uzor u ljubavi prema ljudima, no to nije emocionalna ljubav, zaljubljenost, nego to mora biti ljubav koja ide iz volje. ‘Volim i ljubim svoje župljane, iako me neki i vrijeđaju, no ja sam svećenik, poslan toj zajednici, toj župi da je vodim, i stoga se trebam darivati i biti dar toj zajednici; u tom duhu moram znati nadvladati i poteškoće i netrpeljivosti’, pojasnio je biskup razmišljanje koje mora biti u osnovi ljubavi svećenika prema svojoj župi.

Svećenik mora biti uzor u vjernosti obećanjima koje na ređenju daje za cijeli život. Lako je biti dobar vojnik u miru, slikovito je pojasnio biskup, no biti uzorom u vjernosti znači ustrajati u izvršavanju svoga poslanja i kada dođu poteškoće, znati im se i htjeti oduprijeti, kako bi ostali vjerni zadanim obećanjima. Jednako tako biti uzor vjernosti za svećenika znači biti bezuvjetno poslušan, i onda kada kao i vojnik, ne razumije sveobuhvatnost razloga nekog naređenja, iz povjerenja i poslušnosti, ipak posluša.

Biskup je pozvao svećenike neka budu i uzor u čistoći, upravo kako su ih u tom duhu odgajale njihove obitelji i odgojitelji u sjemeništu.

Mons. Kutleša je u nastavku podsjetio svećenike na njihovu dužnost čitanja i tumačenja Božje Riječi. No, naglasio je, da bi je mogli pravilno tumačiti, svećenici moraju proučavati i usvajati Božju Riječ, a ne se oslanjati na nadahnuće i misliti da će Duh Božji svaki put nadomjestiti nepripremljenost zbog lijenosti. „Vaša je dužnost hrabriti ljude i činiti sve da Radosna vijest stigne u njihova srca, a to ćete najbolje ostvariti budu li vaša vrata župnog stana, kao i vrata vašega srca, otvorena od 0 do 24; a sve je to moguće samo ukoliko zadržite neprekinuti kontakt s Bogom kroz molitvu.“

Biskup je pozvao i okupljene vjernike neka mole za svećenike, a svećenike podsjetio na neophodnost izgrađivanja sebe kako bi njihov uspjeh u vršenju svećeničke službe bio sve bolji, izgrađujući se učenjem i iskustvom.

Na misi ređenja pjevanje su predvodili kantori neokatekumenskih zajednica i Katedralni župni zbor.

G. Krizman

Najave