Petak, 14 lipnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Blagoslov kipa bl. Miroslava Bulešića u Svećeničkom domu Betanija

U četvrtak, 12. svibnja, u Svećeničkom domu Betanija u Puli porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša zajedno sa biskupom u miru mons. Antunom Bogetićem blagoslovio je, uoči 96. obljetnice rođenja bl. Miroslava Bulešića, Blaženikov novopostavljeni kip. U nazočnosti svećenika  koji zajedno sa mons. Bogetićem svoje umirovljeničke dane provode u toj ustanovi, ravnatelja Doma  preč. Milana Mužine, vicepostulatora kauze bl. Bulešića vlč. mr. Ilije Jakovljevića te vlč. Ive Borića policijskog kapelana PU dubrovačko – neretvanske blagoslovljen je kip veličine 1,25m, koji je rađen po uzoru na veliki brončani kip koji će biti postavljen u Svetvinčentu.

Vlč. Miroslav Bulešić je tako na neki način „došao“ među kolege od kojih su neki i njegovi suvremenici s kojima je surađivao,  svaki od njih ima brojna sjećanja na Blaženika  i na ta teška vremena. Njihova su svjedočanstva, uz ostalo bila i veliki doprinos u odvijanju kauze za beatifikaciju.

Biskup Bogetić rođen je primjerice 1922. dakle samo je dvije godine mlađi od bl. Bulešića, mons. Ivan Bartolić rođen je 1921., a najstariji korisnik Svećeničkog doma Betanije je vlč. Božo Milanović koji je Bulešićev vršnjak, čak mjesec dana stariji, rođen je 23. travnja 1920. godine.

Svi su oni, ali i drugi, mlađi korisnici doma, imali svoja teška iskustva maltretiranja, zastrašivanja, a nerijetko i izdržavanja zatvorske kazne, u poraću ili tijekom kasnijih godina, jednostavno zato jer su svećenici.

„Dolazak“ Blaženika u njihovu sredinu, gdje uz molitvu strpljivo podnose svoje zdravstvene tegobe uzrokovane visokom dobi,  zasigurno će biti jedna radosna utjeha koja će ih svakodnevno dočekivati u blagovaonici.  

Najave