Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Blagdan sv. Petra i Pavla u Puli

U nedjelju, 29. lipnja 2014., svečanom koncelebracijom proslavljen je blagdan prvaka apostola, sv. Petra i Pavla u župi u Puli Sv. Pavla

Župa se za svoj blagdan pripremala trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Petar Ljubičić, redovnik Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.  Geslo trodnevnice bilo je „Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti i odmoriti “. Tijekom trodnevnice organizirani su različiti molitveno-duhovni sadržaji, pa je osim svakodnevnog misnog slavlja i pobožnosti krunice održano i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te predavanja: „Što znači obratiti se?“ i „Što znači vjerovati?“.

Na sam blagdan, u nedjelju 29. lipnja 2014.  svečano euharistijsko slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan, a prigodnu homiliju izrekao je fra Petar.

„Slaveći blagdan sv. Petra i Pavla apostola danas slavimo, zajedno sa Crkvom grada Rima, zajedničku pripadnost velikoj zajednici Crkve, kroz koju je Isus želio da se kroz stoljeća sačuva i pronese Istina“, naglasio je mons. Milovan u uvodnom pozdravu.

Fra Petar jer u prigodnoj homiliji govorio o žaru vjere Prvaka apostola. Unatoč tome što je čak i zatajio Isusa, Petar je nakon Isusovog uskrsnuća,  više od trideset godina vodio Crkvu, do mučeničke smrti za vjeru, istaknuo je propovjednik, te nastavio govoreći o Pavlu i njegovom gorljivom propovijedanju vjere, te njegovu obraćenju. „Uzori tih velikana vjere i nas danas pozivaju da se stavimo u službu Božje Riječi kako bi i preko nas, riječima i primjerom, mogla dospjeti do svih ljudi i da se svi spase“, naglasio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se je obratio župnik domaćin, preč. Milan Mužina, zahvalivši predvoditelju misnog slavlja, propovjedniku, koncelebrantima, svima koji su na razne načine doprinijeli uspjehu slavlja patrona župe, a na poseban način zboru koji je uzveličao sve dane proslave zaštitnika župe, pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

G. Krizman

Najave