Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Blagdan sv. Nikole proslavljen u Pješčanoj Uvali

Crkva sv. Nikole biskupa, filijalna crkva pulske Župe sv. Pavla apostola, u naselju Pješčana Uvala, ove je godina blagdan svog naslovnika sv. Nikole biskupa, u utorak, 6. prosinca 2022. proslavila svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Vladimir Brizić, župnik Galižane, uz koncelebraciju preč. Milana Mužine, župnika Župe sv. Pavla ap. i pulskog dekana.

Predslavitelj je na početku prigodne homilije aktualizirao in tema sa nogometnim prvenstvom rekavši da su sveci naši “navijači” na nebu. Oni su ti koji nas zagovaraju kod samog Boga. Riječ ohrabrenja i podrške je važna, jer svi smo mi slabi i krhki. Činjenica da mi danas, nakon toliko vremena slavimo osobu koja je živjela u 4. stoljeću dokaz je koliko je taj svetac moćan. Važnost vremena došašća propovjednik je naglasio iskoristivši usporedbu s marketinškim modelom jedne svjetske korporacije koja zahvaljujući marketingu koji koristi pojam došašća veoma uspješno prodaje popularno piće. “Došašće je pogodno vrijeme da u nama pobudi iščekivanje Isusa Krista”, naglasio je vlč. Brizić.  “Bog se želi nastaniti u srcu svakoga od nas, zato nam i ove godine daje to milosno vrijeme. No, došašće nas priprema i za konačni odlazak jer, iako mi to zaboravljamo, mi nismo ovdje vječno, a samo nam u Crkvi kažu tu vječnu Istinu.“ U nastavku je istaknuo kako se je za Istinu, a protiv hereza borio i sv. Nikola, konkretno protuslovio je biskupu Ariju koji je zagovarao heretičnu tezu da Je Isus bio pravi čovjek, ali nije bio Bog. Sv. Nikola bio je borac za Istinu. „Jer, ako oduzmemo Kristu Božansku dimenziju, oduzimamo je i čovjeku. A kada nam cilj prestane biti Krist onda nam ciljevi postaju neke zemaljske stvari, čovjek se tako prazni od svoga sadržaja, dehumanizira se. Što su ljudi prazniji iznutra to više investiraju u ono izvanjsko“, pojasnio je propovjednik. Pozvao je okupljene da traže zagovor sv. Nikole. „On nas uči naravi darivanja. Molimo ga da nam on pomogne da prihvatimo najveći dar, Sina Božjega.“ “Bog nam govori – to je jedini dar dostojan tebe.“ Predvoditelj je istaknuo da trebamo cijeniti darove, ali nadasve voljeti darovatelja, a sve što imamo darovao nam je Bog. „Neka nam pogled na našeg sveca usmjeri naš život, da znamo da ti darovi kojima ćemo darivati jedni druge o Božiću budu znak da želimo darivati cijelog sebe, za one kojima smo poslani. Nismo poslani svima, Bog je stavio određene ljude na naš put i pozvani smo darivati se njima. Trebamo se znati oduprijeti sebičnim porivima da mislimo samo na sebe”. Propovjednik je u nastavku podsjetio da svaki savršen dar dolazi od Gospodina i, podsjetio je, “postoji metoda kako se daruje – u skrovitosti. I sveti Nikola je darovatelj u skrovitosti, zato ga predaja povezuje sa dimnjakom.” „Kad nam netko nešto daruje u skrovitosti znači da nas vreba dobro, vreba nas ljubav.” “Apsolutno dobro je sam Bog, pa neka čisto nesebično dobro uđe u naš život i neka se nastani u nama, zaključio je vlč. Brizić.

Misi su uz brojne vjernike nazočili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te predsjednik mjesne Turističke zajednice Mihael Idžaković. Misu je glazbeno animirao zbor te crkve pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija. Nakon misnog slavlja, na radost najmlađih, upriličen je i dolazak sv. Nikole s darovima, a djeca su izvela prigodni glazbeno scenski program. Na kraju je ponuđen prigodni domjenak ispred crkve.

Crkva je jednobrodna građevina u obliku broda. Na tome je mjestu pok. župnik mons. Marcel Krebel 1995. postavio križ u znak sjećanja na hrvatske branitelje. Kamen temeljac blagoslovljen je 1999. a crkva i oltar posvećeni su 30. svibnja 2001. godine po rukama tadašnjeg ordinarija mons. Ivana Milovana.

(G. Krizman)

Najave