Subota, 20 srpnja, 2024
Pastoral obitelji

Biskupijski Dan obitelji

“Obitelj je zjenica Crkve”

U subotu, 17. svibnja 2014., u organizaciji Ureda za obitelj Porečke i Pulske biskupije, u Svetvinčentu je održan biskupijski Dan obitelji. Program je započeo pobožnošću krunice. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s dvanestoricom svećenika.

Od pontifikata sv. Ivana Pavla II. Crkva pridaje posebnu pozornost obitelji, svjesna da život, društvo i Crkva počiva upravo na obitelji, rekao je biskup na početku homilije. Ljubav, zajedničko dobro i nastavak života kroz potomstvo temelj su obitelji sagledane i u crkveno pravnoj perspektivi, te nedostaju li, čine argumente za eventualnu ništavnost ženidbe, rekao je biskup i obrazložio kako je jednakost kao temelj u sklapanju ženidbe na kojoj se temelji i civilno zakonodavstvo u većem dijelu svijeta zasluga upravo Katoličke crkve.

Biskup je nadalje naglasio kako ljubav kao snaga katoličkih obitelji mora počivati na povjerenju jer je samo odnosima koje karakteriziraju iskrenost i vjernost moguće nadvladati životne poteškoće. Kršćanske su obitelji nadalje pozvane prihvatiti i nositi svoj križ, odreći se nekih svojih osobnih komoditeta u ime dobrobiti obitelji i obiteljskog zajedništva. Za skladan obiteljski život potrebno je i opraštanje, upravo prema nauku Crkve, rekao je biskup. Spomenuo je i raspravu na temu rodne ideologije, istaknuvši kako možda izgleda suvišno naglašavati ono što je prirodno i logično, te kao takvo navedeno i u Bibliji, no Crkva po naravi svoga poslanja, ne može nikada pristati na prisilu prihvaćanja grijeha kao nečeg dobrog i normalnog. Crkva će oprostiti grješniku, ali će uvijek osuditi grijeh.

Crkva pridaje obitelji posebnu pažnju, jer obitelj je zjenica Crkve. Da nema obitelji, ne bi bilo ni Crkve ni države, i znajte biti ustrajni i moliti Boga da i u ovim teškim ekonomskim neprilikama obitelji budu spremne prihvatiti život, jer je upravo život najveće dobro na ovome svijetu.

DSCN2741Biskup je pozvao okupljene da se pomole za svoje obitelji, kako bi te obitelji bile kuće na kamenu a ne kuće na pijesku, jer čvrsta obitelj jest temelj Crkve i društva, ali i temelj svake osobe koja se u njoj može izgraditi i posvetiti. I naš blaženi Miroslav Bulešić je izrastao u obitelji i u obitelji je dobio zvanje, te izrastao do takve izvanredne duhovne razine.

Uslijedila je obnova krsnih obećanja, te posebno bogat prinos darova tijekom kojeg su obitelji iz raznih dekanata biskupije prinijele krunicu, raspelo, sliku Svete Obitelji, ulje, vodu, vino i kruh.

Na kraju je pročelnik Vijeća za obitelj, preč. Rikard Lekaj predvodio molitvu za obitelj.

Po završetku misnog slavlja sudionici Dana obitelji su u ophodu obišli prostor iza oltara gdje se nalaz talar koji je blaženi Bulešić nosio u trenutku pogibije, jastuk natopljen njegovom krvlju, te komad žbuke poprskan krvlju, iz župnog ureda u Lanišću.

Uslijedio je glazbeni dio programa u povijesnom svetvinčentskom kaštelu Grimani Morosini. Nastupili su: djeca iz pulskog vrtića Maslačak, sestre Kristina Jurman Ferlin i Paola Jurman, Eleonora Dobrović, Patrizia Sfettina Jurman, te Davor i Vesna Terzić koji su ujedno bili i voditelji programa.

G. Krizman

DSCN2829 DSCN2810

Najave