Utorak, 19 ožujka, 2024
Hodočašća

Istarsko hodočašće na Trsat pješice – pratimo naše hodočasnike

Danas je drugi dan Istarskog hodočašća na Trsat pješice.

Sinoć su prespavali u crkvi Gospe Karmelske u selu Opatija na Boljunskom području, ondje ih je župa Boljun ih okrijepila večerom i doručkom. Prate ih brojni dobrotvori, a današnji im je ručak poslala župa Pazin. 

viber image 2021 09 03 15 07 14 738

Danas se uspinju preko drage nam Učke gore, preko Poklóna, gdje su se kao i brojne generacije tijekom povijesti poklonili  Gospi Trsatskoj pri prvom pogledu na Rijeku i područje onkraj Učke. Zahvaljujući modernim tehnologijama društvene mreže su obasute fotografijama prekrasnih pejzaža i radošću ozarenih lica.

Večeras će ih dočekati župa Matulji gdje će u 18 sati sudjelovati na svetoj misi i prenoćiti.

Putem je grupa narasla, tako da ih sada hodočasti šezdesetak. Vlč. Darko Zgrablić, kojemu je ovo 23. hodočašće pješice, jutros se je u razgovoru prisjetio prošlih vremena, i nekih godina kada ih je cijelim putem pratila kiša, no tradicija u ovih 25 godina nije prekinuta, iako je ponekad broj hodočasnika bio mnogo manji. Posebno je istaknuo ustrajnost Ivana Šaine koji od samog početka, dakle 25 godina, pa tako i ove, prati hodočasnike i vozi im osobne stvari.

Sutra ujutro iz Matulji kreću u 5 i 30, i negdje oko 10 očekujemo ih na Trsatu gdje će zajedno sa svim ostalim hodočasnicima iz Istre sudjelovati na misnom slavlju u svetištu u 11 sati. Misu predvodi naš biskup u miru mons. Ivan Milovan. 

 

 

Autori fotografija: hodočasnici

Najave