Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Biskupi Milovan pohodio pulski zatvor

U punom jeku adventskih zbivanja i predbožićnih pohoda ustanovama gdje obitavaju osobe u specifičnim životnim uvjetima poput domova za starije i nemoćne, biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan posjetio je u srijedu 19. prosinca Pulski zatvor. Tom je prigodom, kako je to već postalo tradicionalno tijekom njegovog redovitog godišnjeg posjeta ovoj ustanovi, predvodio predbožićno  misno slavlje tijekom kojeg su koncelebrirali zatvorski kapelan i dušobrižnik zatvorenika vlč. Milan Mužina te o. Drago Marić. Zatvorenici su se kao i svake godine okupili u lijepom broju ispunivši zatvorsku kapelu.

U početku prigodne homilije mons. Milovan se osvrnu na značenje blagdana Božića koji je blagdan svjetla što nam je Krist donio, svjetla za duh. To je blagdan nade, istaknuo je nadalje biskup, a nada je nešto što je nadasve potrebno osobama koje se nalaze u tako specifičnim uvjetima života kao što je to izdržavanje zatvorske kazne. U takvim je prilikama posebno važno imati nadu i perspektivu za novi početak, naglasio je biskup, a upravo je Krist taj koji čovjeka ne odbacuje nego ga kroz pomirenje i oproštenje uvijek iznova poziva da krene prema dobrome.

Sviranjem i pjevanjem prigodnih pjesama ovo misno slavlje svojim je umijećem uzveličao orguljaš Goran Pitinac iz župe Fažana. Uz biskupa i svećenike zatvorenike su ovom prigodom pohodili i članovi udruge sv. Vinka paulskog iz Pule i Pazina.

Nakon mise održan je prigodni glazbeni program kojeg su pripremili zatvorenici a uslijedilo je druženje uz male darove koje su donijeli članovi udruge sv. Vinka.

U Pulskom zatvoru svake prve nedjelje u mjesecu zatvorenici imaju mogućnost prisustvovati svetoj misi u zatvorskoj kapelici. To im je pravo osigurano temeljem Zakona o izvršenju zatvorske kazne kojim je regulirano „vjeroispovijedanje i dušobrižništvo te zadovoljavanje vjerskih potreba“: „zatvorenik ima pravo kontaktirati s vjerskim službenikom svoje vjerske zajednice… U kaznionici, odnosno zatvoru u kojem je veći broj zatvorenika iste vjere, vjerskom će se službeniku za potrebe vjerskih obreda najmanje jedanput tjedno osigurati prikladan prostor i vrijeme.“

Dušobrižništvo zatvorenika u Pulskom zatvoru pokrenuo je mons. Marcel Krebel koji se je pobrinuo za prvo uređenje kapelice a nakon njega tu su službu obnašali mons. Vladimir Stanišić i mons. Marijan Kancijanić.

Već treću godinu službu zatvorskog kapelana obnaša vlč. Milan Mužina, župnik Fažane. On prve nedjelje u mjesecu u poslijepodnevnim satima slavi euharistiju u zatvorskoj kapelici kojoj prisustvuju zainteresirani zatvorenici a povremeno se tome pridruže i drugi vjernici (uz predhodno odobrenje Uprave zatvora) koji svojim prisustvom i sudjelovanjem u misnom slavlju žele ljudima koji se nalaze u tim specifičnim uvjetima svojim dolaskom pružiti osjećaj zajedništva u molitvi. Osim mjesečne euharistije u Zatvor redovito svake srijede dolaze i članice pokreta Vojske Bezgrešne s kojima zatvorenici imaju prigodu moliti krunicu koja biva popraćena prigodnim pjesmama duhovnog sadržaja.

G. Krizman

Najave