Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Biskup Petanjak na Uskrsni ponedjeljak u Puli

„Kad vam je najteže, nasmijte se!“, poručio je biskup Petanjak predvodeći tradicionalno hodočasničko misno slavlje u Svetištu Gospe od Milosti nedaleko Pule. Depresija, ta najraširenija bolest današnjeg vremena, ali i tuga općenito, pogodna su stanja za djelovanje zla, koje napada upravo kada je čovjek najranjiviji, baš zato, kada vam je najteže, nasmijte se, neka neprijatelj pukne od jada!“, rekao je biskup Petanjak u svojoj završnoj riječi.

Tradicionalnu hodočasničku misu  u prepunom Svetištu Gospe od Milosti u Šijani na periferiji Pule ove je godine predvodio novi krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Misno slavlje za taj starodrevni pulski Emaus biskup Petanjak je predvodio u koncelebraciji sa kancelarom Porečke i Pulske biskupije preč. Sergijem Jelenićem, rektorom Bogoslovije u Rijeci mons. Sanjinom Francetićem, župnikom pulske župe sv. Antuna Padovanskog  fra Tomislavom Hrstićem, rektorom svetišta fra Bojanom Rizvanom te drugim svećenicima.

Na početku mise prigodni pozdrav uvaženom gostu uputio je župnik fra Tomislav Hrstić, koji je naglasio kako je to prva svečanost koju biskup Petanjak predvodi izvan svoje Krčke biskupije nakon biskupskog ređenja.

U ime mjesnog ordinarija mons. Dražena Kutleše dobrodošlicu biskupu Petanjku izrekao je kancelar biskupije preč. Jelenić.

Biskup je na početku homilije napomenuo kako činjenica da ne postoji svjedočanstvo samog Uskrsnuća može biti zamka pretpostavke sličnosti sa Isusovim vraćanjem u život Lazara i drugih osoba, no pojasnio je biskup, to je bio povratak i produljene ovozemaljskog života, dok Isusovo uskrsnuće je nastavak života na potpuno novi način, u potpuno novom obliku. Uskrsnuće se može usporediti sa novim stvaranjem, nastaje nešto posve novo što dosad nije postojalo. Dvojica braće koji ga nisu prepoznali kada im se pridružio na putu za Emaus, osjetili su daje to On kada im je počeo tumačiti pisma, a prepoznali su ga tek u gesti lomljenja kruha, pojasnio je biskup, te istaknuo kako su te dvije činjenice temelj okupljanja vjernika na misi, služba riječi i euharistijsko slavlje. Nadalje, biskup je naglasio još jednu činjenicu dnevnog evanđelja, Isus pristupa dvojici učenika na ‘putu’, tako su općenito nazivale zajednice prvih kršćana, no u tom preciziranju još je bitniji naglasak na tome da je Isus taj koji pristupa učenicima, dakle suprotno od klasičnog odnosa gdje učenici odlaze učitelju. Isus naime, vidimo općenito u evanđelju, ide tražiti učenike, u mjesta gdje žive i rade, na jezeru, u carinarnici. Tako i nas Isus Krist susreće na našem životnom putu, i kada smo radosni, veseli, tužni, bolesni… Učenike na putu za Emaus susreo je u svoj njihovoj tuzi i razočaranju zbog gubitka učitelja i vođe od kojeg su tako mnogo očekivali.

Bog i danas susreće ljude, u svim njihovim situacijama, i želi reći „Ja sam tu.“ Ali, naglasio je biskup, On ne dolazi rješavati naše probleme, nego nas dolazi potaknuti i ohrabriti, da, koristeći razum, snagu, sposobnosti i ostale darove koje smo od njega primili upotrijebimo kako bismo, uzdajući se u njegovu podršku, mi sami odradili ono što se od nas očekuje i tako nadvladali životne izazove i poteškoće. Optuživanje i plakanje nad problemima je besplodno, mi smo dužni proći svoj put, i pritom se truditi svim svojim snagama. Ja sam s vama, govori nam Isus, u svim vašim situacijama, s vama sam kao pojedincima i kao nacijom, ali vi morate zasukati rukave, i sa sposobnostima, darovima, talentima koje ste besplatno promili morate proći svoj put, prionuti rješavanju poteškoća, i dati sve od sebe u tome nastojanju, naglasio je biskup.

I sama Sveta obitelj je prošla veoma težak životni put, pa ipak, iako su imali Sina Božjega tu pred sobom, Josip i Marija nikada nisu očekivali da Bog čudom riješi njihove poteškoće, kojih je bilo mnogo.

Bog ne rješava naše probleme, ne kupuje nas na jeftin način, on želi da računamo na njega, ali da svim silama nastojimo ispuniti svoje obveze. Trebate se ostvariti kao i ja, do posljednjeg detalja, poručuje nam Isus. Današnja kriza društva je, znamo, prvenstveno kriza moralnog karaktera. Stoga u rješavanju te krize treba prihvatiti cijelo evanđelje, i primijeniti cijelo Isusovo naučavanje jer nema obnove društva dok ne prihvatimo Isusovo evanđelje u cijelosti. Tek kada svaki prihvati i počne u svome životu provoditi Kristov nauk nestati će korupcije, zavladati će poštenje, neće biti bezakonja i ugnjetavanja. Ako ste suuskrsli s Kristom, govori sv. Pavao u svojoj poslanici, dakle postali kršćani svojim životom, uskrsli u novi način postojanja, i živite kao uskrsli, tada gledate prvo u Boga i onda to prenosite u svoj život na zemlji. Tako nastaje Kraljevstvo nebesko na zemlji. Dakle, zasučite rukave, provedite evanđelje u svome životu ovdje na zemlji i onda možete očekivati i dočekati radost Kristovog uskrsnuća, zaključio je propovjednik.

Završnu zahvalu izrekao je rektor svetišta fra Bojan Rizvan koji je spomenuo spremnost kojom je biskup prihvatio predvođenje toga slavlja te nastavio „radosni smo zbog toga što imamo milost i čast da je upravo ovo naše Svetište Gospe od Milosti prvo mjesto izvan Vaše biskupije koje pohađate kao biskup u kojem predsjedate jednim slavljem. Radosni smo i što nam dolazite kao biskup čiji je život obilježen redovničkim pozivom i franjevačkim poslanjem, a upravo ovo Svetište već više od 9 desetljeća vode braća franjevci iz Samostana sv. Antuna.“ Biskupu je u znak zahvalnosti uručena košara sa prigodnim darovima.

Na kraju se svima okupljenima u prepunoj crkvi svetišta obratio sam predvoditelj slavlja zahvalivši na pozivu, napomenuvši blisko prijateljstvo koje ga veže sa fra Bojanom, te ispričavši, u svom prepoznatljivo duhovitom stilu, nekoliko zgoda vezanih za organizaciju svoga biskupskog ređenja, i kasnijih prigoda okupljanja hrvatskog episkopata.

Mons. Petanjak je zaključio prigodnom ohrabrujućom i poticajnom porukom. Depresija, ta najraširenija bolest današnjeg vremena, ali i tuga općenito, pogodna su stanja za djelovanje zla, koje napada upravo kada je čovjek najranjiviji, baš zato, kada vam je najteže, nasmijte se, neka neprijatelj pukne od jada!“, poručio je biskup Petanjak u svojoj završnoj riječi.

Izuzetno veliko mnoštvo koje se okupilo na toj hodočasničkoj misi dokaz su ljubavi koju vjernici Pulskog i okolnih dekanata osjećaju prema tom dragom drevnom svetištu Majke Božje od Milosti, ali i izraz blagonaklonosti koju su svojim dolaskom u tako posebno velikom broju izrazili tom novom članu hrvatskog episkopata koji je svojim osebujnim stilom osvojio naciju svojim obraćanjem prigodom svog biskupskog ređenja.

galerija fotografija uskoro…

Najave