Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Biskup Milovan primio ministra kulture J. Mesića

U Poreču u Biskupskom ordinarijatu, 16. srpnja biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan primio je ministra kulture Jasena Mesića sa suradnicima. Biskup Milovan zahvalio se Ministarstvu kulture, napose ministru Mesiću za višegodišnju pomoć u obnovi sakralni spomenika u Istri. Biskup je istaknu da je uvijek bila dobra suradnja s Ministarstvom kulture, te da je zadnjih godina uznapredovala.

Biskup i ministar su razgovarali o velikim projektima koju su u tijek i gdje Ministarstvo kulture najviše ulaže sredstava: obnova župne crkve u Motovunu, Majke Snježne u Čepiću kod Oprtlja, Gračišću i drugim. Napose se razgovaralo o drugoj fazi uređenja „Kompleksa Eufrazijane“ u Poreču i očuvanju svetih Tijela u Vodnjanu.  Zajednički su konstatirali da je u zadnjih godina učinjeno mnogo, napose u revitalizaciji „Kompleksa Eufrazijane“. Ministar je izrazio zadovoljstvo s učinjenim i zaželio da se naprave studije prema unescovim standardima o daljnjem očuvanju i vrednovanju napose Eufrazijeve bazilike u Poreču.

Ministar je pozvao Biskupiju da se nakon obnove sakralnih spomenika, napose onih koji su od svjetskog značaja kao Bazilika u Poreču i Sveta Tijela u Vodnjanu, stvore uvjeti da ovi spomenici budu otvoreni za posjetitelje te da se osmisli način kako u budućnosti da oni sami sebe financiraju.

Ministar se želio i osobno uvjeriti kako idu radovi na očuvanju Svetih Tijela u Vodnjanu, te će sutra, u nedjelju u 10.30 sati posjetiti Vodnjan i obići crkvu Sv. Blaža gdje se čuvaju Sveta Tijela.

Na kraju ministar je sa suradnicima u pratnji biskupa Milovana, kancelara Ilije Jakovljevića i dr. Ivana Matejčića, voditelja svih radova u Eufrazijani posjetio „Kompleks Eufrazijane“. Ministar je osobno platio kartu za sebe i svoju pratnju i razgledao cjelokupni kompleks Eufrazijane uz stručno vodstvo prof. Matejčića.

Biskup je izrazio uvjerenje da će se to postići, a već je osmišljen sustav za Baziliku; a za Vodnjan tek predstoji.

Najave