Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Biskup Kutleša potpisao ugovor o financiranju izgradnje hospicija u Puli

U Puli svečano potpisan ugovori vrijedni 100 milijuna kuna za izgradnju hospicija, obnovu prirodne baštine, i nabavu autobusa. Za hospicij, koji će nositi ime bl. Miroslava Bulešića, predviđeno je deset milijuna kuna kroz tri proračunske godine.

 U petak,  27. srpnja 2018. godine, u prostorijama Komunalne palače održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Operativnog  programa konkurentnost  i kohezija 2014.-2020.

Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna za obnovu prirodne baštine, nabavu autobusa i izgradnju hospicija, od čega je 49 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Potpisani su Ugovori za projekt „Izgradnja ustanove za palijativnu skrb – Hospicij u Puli“ prijavitelja Porečke i Pulske biskupije, projekt „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“ prijavitelja Pulapromet d.o.o., zatim projekt prijavitelja Javne ustanove Kamenjak „ORKA-Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“ te projekt Općine Vrsar „Limski zaljev-Održivo upravljanje zaštićenim područjima“.

 

Prilikom svečanog potpisivanja prigodno su se obratili gradonačelnik Pule Boris Miletić, župan Istarske županije Valter Flego, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te u ime potpisnika mons. dr. Dražen Kutleša, biskup Porečke i Pulske biskupije i direktor Pulaprometa d.o.o. Igor Škatar.

 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je važnost projekata za gospodarski razvoj, prije svega za jačanje turizma. Govoreći o projektu izgradnje hospicija ministrica je istaknula kako je riječ o projektu vrijednom petnaest milijuna kuna od čega je iz državnog proračuna kroz tri proračunske godine u dogovoru s Ministarstvom financija osigurano deset milijuna.

Porečki i pulski biskup mons. dr Dražen Kutleša istaknuo je kako je u ovim projektom učinjena velika stvar, ne samo za Istru već je to jedan veliki znak da svi zajedno prepoznajemo ono bitno, da prepoznajemo običnog malog čovjeka, da vidimo kada je nešto najpotrebnije; upravo se po tome svako društvo vrednuje – koliko gleda na one najslabije. Izrazio je zahvalnost ministrici Žalac i njezinim suradnicima koji su uložili mnogo truda u realizaciju projekta.  Zahvalio je na podršci županu te gradonačelniku koji je poticao realizaciju toga projekta. Biskup je napose istaknuo ulogu dr. Julijane Franinović  Marković, koja je, rekao je biskup, spritus movens, osoba oko koje se vrti sve glede projekta hospicija i osoba od velikog povjerenja županije, grada i biskupije i na nju je pao najveći teret da sve to iznese.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je Istarska županija druga po uspjehu u privlačenju europskih sredstava, no da na tome ne misle stati. Želimo biti prvi, rekao je. No, ne želimo trčati samo za brojkama već za održivim turizmom, što ovim projektima i radimo.

Ovo je veliki dan ne samo za Pulu već za cijelo urbano područje. Tu se vidi decentralizacija sredstava europskih fondova, jer su upravo jedinice lokalne samouprave bile te koje su kreirale programe, projekte i ciljeve, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Potpisani su i ugovori za projekt ITU mehanizma – nabave i gradnje punionice autobusa.

Ugovor ‘Održivog razvoja krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag’ potpisala je ravnateljica Javne ustanove Kamenjak Maja Šarić a ugovor za projekt Općine Vrsar ‘Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima’ potpisao je zamjenik načelnika Općine Vrsar Franko Štifanić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric istaknuo je kako će sredstva doprinijeti očuvanju prirodne baštine i turizma odnosno gospodarskog razvoja.

U izjavi za Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije dr. Julijana Franinović Marković, spec. neurologije, klinička koordinatorica palijativne skrbi u Istarskoj županiji, članica mobilnoga palijativnoga tima izrazila je radost da je Ministarstvo za regionalni razvoj i europske integracije zajedno s Istarskom županijom i Gradom Pulom prepoznalo tu potrebu teško bolesnih terminalnih bolesnika u Istarskoj županiji. Hospicij nije jedini element palijativne skrbi u Istarskoj županiji, on je dio sustava koji razvija već sada trinaestu godinu. Nakon formiranja mobilnih palijativnih timova na terenu koji djeluju pri Istarskim domovima zdravlja, nakon brojnih edukacija, svi oni koji sudjeluju u djelatnosti palijativne skrbi imat će napokon mjesto gdje će moći skrbiti o teško bolesnim i umirućim bolesnicima i članovima njihovih obitelji. Planira se osnovati i edukacijski centar gdje će se pružatelji usluga moći formirati. U Hrvatskoj je za sada moguće postići samo osnove u tom smjeru i to pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu i nešto u Rijeci, međutim nigdje nema kliničke prakse, a svi znamo da rad s tako teškom kategorijom bolesnika naprosto nije moguć ako nema kliničke prakse. Zasad je takva edukacija moguća jedino izvan Hrvatske. S obzirom na to da je nekolicina nas educirana u inozemstvu i imamo dobre kontakte s kolegama iz ostalih zemalja Europske unije nadam se ćemo moći učiniti jedan takav studij. Vrijeme će pokazati da li je to ostvarivo, ali to je program hospicija:  edukacija, stacionarni dio i integracija volontera, jednog neformalnog sustava u zdravstvenu ustanovu. Volonteri ne mogu, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ulaziti u zdravstvene ustanove. No, to je jedan silno vrijedan dio društva, ljudi koji žele davati drugima nešto svoje, ali nemaju načina.

Tri su elementa našeg hospicija, koji će nositi ime našeg bl. Miroslava Bulešića, a to su: stacionarni dio za bolesnike, pomoć obiteljima, edukacijski centar i dnevni hospicija sa radom volontera. U tom projektu trebamo zagovor bl. Miroslava Bulešića, bl. Alojzija Stepinca i svih naših nebeskih zaštitnika koji nas zagovaraju, zaključila je dr. Marković. 

Najave