Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Biskup Kutleša krstio sedmo dijete u obitelji

U nedjelju, 24. studenoga 2013., u selu Škropeti (župa Motovunski Novaki), nedaleko Pazina, porečki i pulski biskup, mons. Dražen Kutleša krstio je malu Anđelu Mališa, sedmo dijete Sanje i Alojza Mališa.

Biskup je predvodio koncelebraciju u kapeli blaženog Alojzija Stepinca s više svećenika koji su se okupili na slavlje krštenja.U uvodnom pozdravu biskup je čestitao roditeljima, naglasivši kako je svako dijete, svaki novi život blagoslov i dar, dar Božji, te se upravo zato Crkva bori za dostojanstvo i očuvanje života, od začetka do prirodne smrti.

U prigodnoj homiliji, osvrćući se na blagdan Krista Kralja, Vladara svega stvorenja, biskup je istaknuo da nam Crkva tim blagdanom želi poručiti da se tu ne radi o nekom zemaljskom kraljevstvu. Isus govori o kraljevstvu koje je bilo, koje jest i koje će biti – Božje Kraljevstvo. Isus je Kraljevstvo Božje definirao u molitvi „Oče naš“ – to je zajednica koja vrši volju Božju ovdje na zemlji. Mi vjernici ovdje živimo to Kraljevstvo nebesko, usmjereni smo prema tome Kraljevstvu. Rodili smo se Božjom voljom i Bog je za svakoga predvidio mjesto. Živimo određeni broj desetljeća, ne znajući kada će nas Bog pozvati k sebi. Od rođenja do smrti postoji vrijeme, koje Bog povjerava svakome od nas da možemo pokazati kakvi smo ljudi, vjernici. I to je nešto na što možemo utjecati. Netko će reći da smo svake sekunde sve bliže umiranju, no za vjernika je pravilno reći da smo sve bliže Kraljevstvu nebeskom, naglasio je biskup.

Ivan Pavao II. je često naglašavao da mi živimo u jednoj kulturi smrti, gdje se sve čini kako bi se uništio život: na početku života omogućuje se abortus, na sredini života dopuštaju se različiti brakovi koji po naravnim zakonima ne mogu začeti novi život, čime se bavi i referendum na koji ćemo uskoro izići, dopušta se prekid života takozvanom blagom smrću, eutanazijom. Crkva i prirodni zakon, naglašavaju da je glavna vrednota ovdje na zemlji upravo život, i zato ga treba zaštititi od začeća do prirodne smrti.

Danas ćemo malu Anđelu primiti u svoju zajednicu, moliti ćemo Boga da bude prava vjernica i da živi po prirodnim i kršćanskim principima, da dođe u Kraljevstvo nebesko koje sada izgleda kao zrno gorušičino, ali koje će narasti i dati svoje velike plodove.

Na kraju misnog slavlja zahvale su izrekli upravitelj župe vlč. Josip Peteh te otac male Anđele, a biskup je, čestitavši još jednom roditeljima, izrazio želju da mala Anđela ostane anđeo svojim roditeljima, župi i cijeloj biskupiji, jer, anđele svatko voli.

Sanja i Alojz Mališa sa svojom djecom: Filipom, Matejem, Natalijom, Dominikom, Jakovom, Josipom te najmlađom Anđelom žive u selu Škropeti, mjestu koje se može podičiti mnogim obiteljima sa troje, četvero i više djece, što je u današnje doba prava rijetkost.

G. Krizman

2013-11-23 007

Najave