Subota, 20 srpnja, 2024
BiskupijaMiroslav Bulešić

Bdjenje za duhovna zvanja na grobu bl. Bulešića

U subotu, 21. travnja 2018. u Porečkoj i Pulskoj biskupiji obilježen je 55. svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Tim je povodom održano već tradicionalno hodočašće i bdjenje uoči Nedjelje Dobrog Pastira u svetvinčentskoj župnoj  crkvi Naviještenja Marijina gdje se čuvaju zemni ostaci bl. Miroslava Bulešića.

Geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja bilo je „Evo me, Gospodine, mene pošalji!“. I ove je godine više hodočasnika pješačilo iz Rovinja prema Svetvinčentu. Program je ondje započeo pobožnošću krunice, a potom je slavljena misa koju je predvodio vlč. Rikardo Lekaj, pročelnik dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih.

Vlč. Lekaj je u prigodnoj homiliji istaknuo i pohvalio poduhvat hodočasnika pješaka koji su hodočasteći imali na umu one koji će jednog dana postati svećenici, redovnici i redovnice, ali i one koji to već jesu. Komentirajući nadalje ulomak Evanđelja iz dnevnog čitanja propovjednik je naglasio da je Isus taj Dobri Pastir koji daje život za svoje stado, za nas. Ovce sijede svoga pastira, ali on je uvijek ispred jer je spreman riskirati svoj život da bi zaštitio svoje ovce. Isus Krist je taj Dobri Pastir koji je dao život za nas. On je umro da bi mi preko ove smrt primili novi život koji dolazi od Krista. Propovjednik je nadalje posvjestio okupljenima da možda upravo nekoga od njih Gospodin zove u svoju službu, te je iznio ponešto iz promišljanja iz vremena kada je on birao svećeništvo. Upravo kao što ovce prepoznaju glas svoga pastira, tako i mladi čovjek u svome životu prepozna glas Gospodinov koji ga zove u duhovno zvanje. Potaknuo je mlade da poslušaju taj glas ako osjete da ih zove, i neka se odvaže odazvati se. Za čuti taj glas potrebno je otvoriti svoje srce.

Propovjednik je nadalje podsjetio na simboliku okupljanja na molitvu za duhovna zvanja upravo na mjestu gdje počivaju zemni ostaci bl. Miroslava Bulešića. On je bio dobri pastir, dobar svećenik, dobar kršćanin, dobar čovjek. On je bio spreman dati život za svoj narod, za svoje stado, za svaku župu i ljude koje su mu bili povjereni. Bio je spreman sve ostaviti i u potpunosti je slijedio primjer Isusa Krista. Nije prihvatio ponudu biskupa da se skloni na sigurno nego je prihvatio ponudu Isusa Krista i ostao sa svojim stadom. To je Dobri Pastir po uzoru na Krsta. To je znak vjere, znak svetosti. Njegov nam je život svjedočanstvo da je moguće slijediti Isusov primjer i živjeti Evanđelje. Do tog stadija žrtvovanja za druge dolazi se preko iskrene molitve. Iz redovitog prakticiranja sakramentalnog života možemo crpiti snagu za živjeti život po Evanđelju.  Bl. Miroslav je upravo u toj crkvi slavio svoju prvu svetu misu. On je zahvaljujući vjeri i molitvi dosegao taj stupanj svetosti da je umio oprostiti i svojim neprijateljima, te geslom svoga života učinio rečenicu „Moja osveta je oprost.“ Sve je to mogao jer se hranio Kristom i bio je pun Duha Svetoga, istaknuo je propovjednik. Zato smo i mi ovdje da možemo vapiti „Daj nam Gospodine, svetih pastira, svetih svećenika, svetih redovnika, svetih redovnica.“ Jer, ako nema svećenika, tko će krstiti djecu, tko će pričešćivati, ispovijedati… zapitao se propovjednik. Krist preko svećenika dolazi čovjeku. Propovjednik je potaknuo okupljene neka na toj misi daju prednost upravo molitvi za nova duhovna zvanja i za one koji već jesu u tim službama, da budu sveti svećenici, redovnici i redovnice. Podsjetio je kako je upravo ta župa dala mnogo svećenika i redovnica a iz te je župe i biskup u miru mons. Ivan Milovan.  

Obilježavanje zaključeno je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Najave