Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Novosti

Leopoldovo u Pamićima

Blagdan sv. Leopolda, u četvrtak, 12. svibnja, u jedinoj njemu posvećenoj crkvi na području Porečke i Pulske biskupije, u selu Pamići nedaleko Žminja, u Pazinskom dekanatu, ove je godine proslavljen svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju sa umirovljenim svećenikom vlč. Atilijem Krajcarom, koji je rođen na imanju gdje se kapelica nalazi i žminjskim župnikom vlč. Jordanom Rovisom.

Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio pojedine aspekte iz života sv. Leopolda čija se skromnost lijepo spaja sa tom malom kapelicom u središnjoj Istri koja mu je posvećena, napomenuo je. Propovjednik je posebno istaknuo svetčevu izvanrednu ispovjedničku karizmu. Biskup se prisjetio kako je kao mali dječak u roditeljskom domu prvi put vidio sliku sv. Leopolda, relativno malo godina nakon svetčeve smrti, te da im se, njima kao djeci, na prvi pogled nije svidio zbog svoje neugledne vanjštine, a bio je izrazito niskog stasa, tek 135 cm visine. No, unatoč tome, njegovu privlačnost možemo vidjeti svakodnevno po rijeci hodočasnika koji dolaze u Padovu, a posebno eklatantan primjer bila je neočekivana masa vjernika koji su ga došli vidjeti prigodom njegovog boravka u Zagrebu, rekao je biskup. Biskup je spomenuo i činjenicu kako je sv. Leopold prorekao kako će njegova ispovjedaonica ostati neoštećena u savezničkom bombardiranju. To i mnoga druga čudesa razlog su velike ljubavi vjernika prema tom svecu. S. Leopold bio je čovjek duboke molitve i duhovnog života, koji je znao govoriti kako će radije on izvršiti mnoge pokore, nego obavezati pokornike. Stalno je svojom službom bio ljudima na raspolaganju i imao je karizmu čitanja srca ljudi, istaknuo je biskup Milovan,imao je stav prema penitentima koji bi svaki ispovjednik trebao željeti. Sveti je Leopold svojim životom pokazivao beskrajnu dobortu i spremnost primanja ljudi na ispovijed, upravo kako to napose tijeko ove Godine milosrđa naglašava papa Franjo. Nije pokornicima prešutio istinu, svjestan da samo Istina oslobađa, ali je sve to činio sa beskrajnom strpljivošću poštovanjem i ljubavlju, bio je veliki djelitelj Božjega milosrđa. Godina milosrđa poziv je vjernicima da još bolje razumijemo da je Bog dobrota i milosrđe,a osobito to doživljavamo u sakramentu ispovijedi, koje zovemo i sakrament Božjeg milosrđa.  Božje milosrđe poziv je da i mi to milosrđe živimo konkretno u suživotu sa drugim ljudima. Vjerujem da sv. Leopold i dalje, iz Nebeske slave, kao veliki ispovjednik, i dalje ima razumijevanja za naše molbe, te da  Bog po njegovu zagovoru i dalje čini čudesa utjehe i ohrabrenja, zaključio je biskup Milovan. 

Kapela sv. Leopolda u Pamićima nastala je preuređenjem štalice na imanju obitelji Krajcar. Uredili su je Ivan,  Josip, Mario, Atilije, Marija, Zlatko, Antun i Rudi u spomen na roditelje Ivana i Katarinu Krajcar, a posvećena je 17. 2. 1988. Na obiteljskom je imanju, nakon umirovljenja nekoliko godina živio pok. vlč. Ivan Krajcar, pa je tih godina u kapeli misa služna gotovo svakodnevno. Nakon njegove smrti imanje, pa tako i kapela vlasništvo su Bruna Krajcara, poznatog istarskog kantautora. Misa se ondje održava samo povremeno, u posebnim prigodama.

Sveti Leopold Mandić (Herceg-Novi, Boka Kotorska, 1866. – Padova 1942.) je drugi kanonizirani hrvatski svetac, svećenik, kapucin, poznati ispovjednik i promicatelj jedinstva kršćana.(foto: Nela Peteh)

Najave