Nedjelja, 28 travnja, 2024
Novosti

Vodnjanski župnik predstavio relikvije

Nakon što su 1818. donesene iz Venecije da ih se spasi pred rušilačkim naletom Napoleonove vojske, 57 relikvija, sada, o 804. obljetnici ove župe, biva po prvi put predstavljeno javnosti, rekao je u predvečerje zaštitnika župe i grada Vodnjana, o blagdanu Svijećnice, vodnjanski župnik preč. Marijan Jelenić.

Župnik je izlaganje relikvija najavio konferencijom za medije nekoliko dana ranije. To je prigodom upoznao predstavnike medija s procesom opremanja relikvija, te s planovima realizacije prvo virtualne, a potom i stvarne kripte ispod crkve gdje će se kako je rekao, hodočasnici moći družiti sa svecima. U nastavku je posebno istaknuo neke od svetaca s njihovim specifičnostima.
U prigodi 804. obljetnice osnutka župe sv. Blaža odlučili smo po prvi put pokazati javnosti te dragocjene relikvije, rekao je župnik te pojasnio da, obzirom da župa nije financijski u mogućnosti nabaviti prikladne relikvijare, upotrijebljene su staklene posude s odgovarajućim poklopcima. Tih 57 relikvija, te još mnoge druge koje nisu identificirane već samo evidentirane brojem, izložene su u prezbiteriju u sarkofazima u kojima su do polaganja u mikroklimatske komore bila položena neraspadnuta Sveta Tijela, rekao je preč. Jelenić.
S obzirom na svoju visoku dob, a ponukan brigom da se o tim dragocjenostima vodnjanske župe nastavi adekvatno skrbiti, župnik je pojasnio kako je odlučio predstaviti te relikvije upravo sada, iako ne posve prikladno opremljene, kako bi se i u budućnosti nastavilo pridavati im dužnu pozornost i poštovanje.
Preč. Jelenić je pojasnio kako je relikvije 1818. godine u Vodnjan donio slikar Gaetano Gessler želeći ih sačuvati od rušilačkog pohoda Napoleonove vojske koja je u to vrijeme u Veneciji već bila porušila stotinjak crkava. Relikvije su prvi put evidentirane 1983. godine kada je župnik u suradnji s Arheološkim muzejom Istre pripremao postav za stalnu izložbu sakralnog blaga vodnjanske crkve, no do sada nisu izlagane javnosti zbog nedostatka sredstava za nabavu prikladnih relikvijara, rekao je župnik. Nadodao je da su bili naručeni u venecijanskoj specijaliziranoj tvornici Murano, no tvornica je odustala od narudžbe zbog premale količine.
Župnik je pojasnio kako namjerava zatražiti da relikvijari budu zapečaćeni biskupskim pečatom, a za neidentificirane nastoji dogovoriti s raznim svjetskim stručnjacima ispitivanje kako bi u budućnosti mogli biti identificirani. No i to iziskuje znatna financijska sredstva, rekao je preč. Jelenić, jer imamo sveukupno čak 786 fragmenata koje treba snimiti CT-om, a onda ih i skenirati. Jedna splitska tvrtka za to traži 200 eura po fragmentu. Postoji i mogućnost kupnje skupocjenih skenera, ali onda to znači i da trebamo angažirati tim suradnika koji će se u tom smislu educirati, pojasnio je.
Tijela i osteološki fragmenti dolaze iz vremenskog raspona od 1.700 godina, naglasio je župnik. Neke katedrale grade se radi jedne relikvije, a mi ih imamo toliko puno. Vodnjan, Istra i Hrvatska imaju jedinstveno sakralno blago i jednog će se dana Vodnjan sasvim sigurno pretvoriti u iznimno svetište i hodočasničku destinaciju, zaključio je preč. Jelenić.

Najave