Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Novosti

Aktivnosti biskupa Milovana – prosinac 2007.

U ovoj vijesti možete pročitati najvažnije nastupe biskupa Milovana u posljednje vrijeme. Želja nam je da naše stranice budu aktualne pa vam tako obećavamo da će sve aktivnosti gospodina Biskupa i ostali važni događaji u našoj Biskupiji, biti popraćeni u našim vijestima.

POREČ: Božićno primanje biskupa Milovana

U Biskupskom ordinarijatu u Poreču, porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, sa suradnicima, primio je istarskog župana gosp. Ivana Jakovčića, u čijoj su pratnji bili gradonačelnik grada Poreča gosp. Edi Štifanić, predsjednik gradskog vijeća Eđidio Kodan te tajnik Danilo Sredanović.

U svom govoru biskup Milovan zahvalio se osobno gosp. Jakovčiću i Istarskoj županiji na dobroj suradnji, kad je riječ o očuvanju sakralne baštine, napose u obnovi pavlinskog samostana u Sv. Petru u Šumi te pružili pomoć u organiziranju Susreta hrvatske katoličke mladeži u Areni u Puli u travnju, te prihvata mladih po istarskim župama, ali i na suradnji u lokalnim zajednicama.

Kad je riječ o gradu Poreču, Biskup je istaknu da su odnosi dobri što se očituje u sudjelovanju Grada u obnovi Eufrazijeve bazilike, ali i u svakodnevnim kontaktima. Suradnja civilne i crkvene vlasti je potrebna na dobrobit naših građana i vjernika – istaknuo je Biskup.

Potom se župan Jakovčić zahvalio Biskupu što je dao veliki doprinos u izlaženju »Istarske enciklopedije« i podršci u osnivanju Sveučilišta u Puli, koje nosi naziv po velikom biskupu Jurju Dobrili.

Svoj doprinos će dati Županija u očuvanju sakralne baštine u Istri, te i dalje sudjelovati u obnovi pavlinskog samostana, kao i drugih vrijednih spomenika kulture – istaknu je Jakovčić. Gradonačelnik Štifanić je istaknu da će Grad i dalje ulagati u obnovu Eufrazijeve bazilike te najavio buduće velike projekta grada.

POREČ: Biskup Milovan blagoslovio obnovljenu zgradu kazališta u Poreču

Nakon 119 godina ponovno je zablistala u obnovljenom izdanju nekadašnjeg zgrada kina a sada kazališta u Poreču. Na svečanosti otvaranja među mnogobrojnim uzvanicima iz kulturnog i političkog života, uz pomoćnika ministra kulture RH Srećka Šestana, istarskog župana Ivana Jakovčića, gradonačelnika Poreča Edia Štifanića, v.d. ravnateljice Irides Zović, sudjelovao je porečki i pulski biskup Ivan Milovan koji je čestitao gradu Poreču i Pučkom otvorenom učilištu Poreč na prekrasnom zdanju te poželio da ova institucija bude bogata duhovnim i kulturnim sadržajima. Na kraju je biskup Milovan blagoslovio obnovljenu zgradu i zazvao Božji blagoslov na sve koji budu dolazili u ovo kazalište, da ponuđeni repertoar bude na njihovu kulturnu i duhovnu izgradnju.

POREČ: Biskup Milovan posjetio domove za odrasle i nemoćne

Svake godine pred božićne blagdane biskup Ivan Milovan posjeti nekoliko Domova za starije i nemoćne, tako je ove godine posjetio je domove u Raši, Sv. Nedelji, Puli i Rovinju gdje se susreo sa štićenicima te im zaželio sretne blagdane. U Rovinju je predvodio misno slavlje u kapelici Doma, te pozvao sve nazočne da ova euharistija bude trenutak ohrabrenja kako bi mogli iskusiti toplinu Kristove blizine.

Ove dane primamo poklone i darove, ali najveći dar smo mi jedni drugima – naglasio je Biskup. Te zahvalio se ravnateljici Doma i njenim suradnicama na svemu što čine za one koji su najpotrebniji ljudske pažnje, a župniku preč. Milanu Zgrabliću zaželio je da i nadalje njihove duše grije vjerom kako bi mogli i duhovno biti topli a ne samo fizički.

Ravnateljica Doma i preč. Zgrablić su naglasili da je ova misa okrjepa i najveći dar za Božić svima njima, te zaželjeli Biskupu sretne božićne blagdane.

PULA: Biskup Milovan predvodio misu i podijelio sakrament potvrde u pulskom zatvoru

Godišnji posjet biskupu Ivana  Milovana zatvoru u Puli bio je 23. prosinca 2006. u popodnevnim satima gdje se najprije susreo s ravnateljem zatvora Tihomirom Marovićem  te potom predvodio misno slavlje u zatvorskoj kapeli, gdje je jednom mladiću podijelio i sakrament sv. Potvrde. Biskup Milovan u homiliji je istaknu da se Božić ne slavi bukom i pucnjavom, već u molitvi i sabranosti gdje Bog progovara čovjeku u njegovoj savjesti. Božić je blagdan zajedništva, a vi ste isto jedna zajednica koja ima svoje ljudsko dostojanstvo – istaknu je Biskup.

Na kraju misnog slavlja zatvorski kapelan vlč. Milan Mužina zahvalio se Biskupu na predvođenju misnog slavlja. Na misi su bili nazočni: ravnatelj zatvora, predsjednik županijskog suda dr. Aldo Radolović, članovi Udruge Bezgrešne vojske iz Pule, Udruga sv. Vinka Paulskog iz Pazina.

Najave