Subota, 27 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Ivan Krstitelja u Puli

U četvrtak, 24. lipnja svetkovina rođenja Sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljena u istoimenoj pulskoj župi i jedinom istarskom samostanu franjevaca konventualaca koji nosi ime ovog velikog sveca.  Kroz trodnevnicu duhovne priprave za proslavu blagdana, koja je od 21. do 23. lipnja svake večeri započinjala sa pobožnošću sv. krunice,  vjernički je puk nadahnutim izlaganjima vodio gostujući propovjednik, fra Ivan Poleto, gvardijan samostana sv. Duha u Zagrebu. Na sam blagdan svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje predslavio je mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup ordinarij. Nakon svečanog ulaska procesije u još nedovršenu novu crkvu, prije početka liturgijskog slavlja uvodnim riječima pozdrava koncelebrantima i vjerničkom puku obratio se fra Krunoslav Kemić, novoimenovani gvardijan i župnik župe Sv. Ivana Krstitelja.

Uz ordinarija, župnika domaćina i voditelja trodnevnice  pri ovom su  euharistijskom slavlju koncelebrirali: preč. mr. Ilija Jakovljević, biskupijski kancelar i ekonom, mons. Vilim Grbac, katedralni župnik i pulski dekan, o. Frane Delić, gvardijan samostana Sv. Antuna Padovanskog u Puli, vlč. Sergije Jelenić, župnik župe Sv. Josipa u Puli, te gosti fra Ivan Bradarić, dr. Josip Blažević i fra Martin Jukanović, članovi uprave Hrvatske provincije Sv. Jeronima.

Fra Krunoslav Kemić, župnik te pulske župe od srpnja 2006.g., službeno je postao i treći gvardijan samostana dana 20. 06. o.g. Prva, mala crkva Sv. Ivana izgrađena je 1911. a sve do osnivanja samostalne župe, 1996., pripadala je gradskoj župi sv. Josipa. Slijedom dogovora o prelasku župe Sv. Josipa dijecezanskim strukturama pored male crkve biva izrađen samostan koji je svečano blagoslovljen o svetkovini rođenja Sv. Ivana 1994.g. Godine 2005. srušena je stara crkvica te je na njezinom mjestu započela gradnja nove, veće crkve sa potrebnim župnim prostorijama, a uređenje je još uvijek u tijeku.   Ta župa na istočnoj periferiji grada, sa oko 3500 župljana zasigurno će slijedom njegovog dosadašnjeg zauzetog  pastoralnog rada u svojstvu župnika, rado i dalje sudjelovati u potrebnim zahvatima sanacije i pripreme za daljnje uređenje nove župne crkve koja će upravo po tom sudjelovanju biti još više „dom i škola zajedništva“ svih vjernika te župe.

Biskup je u uvodnom dijelu homilije istaknuo kako se jedino za Sv. Ivana Krstitielja, uz Isusa i Mariju, slavi i dan rođenja, dok se za sve druge svetce u pravilu obilježava dan smrti. Značajnu prisutnost ovog svetačkog lika u svijesti istarskog vjerničkog puka biskup je potkrijepio činjenicom da je u biskupiji čak sedam sakralnih zdanja posvećeno tom velikom svecu. Naglašavajući posebnost uloge i poslanja Sv. Ivana propovjednik je istaknuo činjenicu da je on, poput još nekih znakovitih biblijskih likova bio poseban dar svojim roditeljima jer je bio posebno izmoljen. Svako je dijete dar, i upravo po uzoru na Ivanovu obitelj koja se radovala, i današnji bi roditelji trebali gledati djecu kao poseban Božji dar i na tome zahvaljivati. No dijete je isto tako i zadatak, nastavio je biskup, roditelj je dužan, to dijete koje je dobio na dar, kroz pravilan odgoj i oblikovanje istinskih vrednota pripremiti za život kako bi i ono jednog dana bilo spremno istu takvu brigu i pažnju pružiti svojemu potomstvu. No prije svega svaki je pojedinac pozvan sudjelovati u Božjem planu sa posve specifičnim darovanim mu talentima, koje je dužan razvijati i koristiti u svrhu doprinošenja boljitku sredine u kojoj živi. Biskup je na kraju spomenuo uzorni primjer kreposna kršćanskoga života Sluge Božjeg Egidija Bulešića, mladića iz Pule koji je širio vjeru, napose primjerom, u posebno teškim sredinama brodogradilišta i mornarice,  umro je na glasu svetosti, i sada Tršćanska biskupija vodi njegovu kauzu beatifikacije. Nakon misnog slavlja druženje je nastavljeno ispred crkve uz piće i kolače.  (g.k.)

Najave