Nedjelja, 28 travnja, 2024
Duhovna zvanja

Mons. Vladimir Stanišić

U Svećeničkom domu „Betania“ u Puli nakon višegodišnje bolesti preminuo je 14. srpnja 2009. mons. Vladimir Stanišić, svećenik biskupije Hamilton koji je rodom iz Pićna. Sprovodne obrede i misu u Pićnu predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup porečki pulski i koncelebraciji 40 svećenika, 15. srpnja 2009.

Mons. Stanišić rođen je u selu Kukurini župa Pićan, 21. srpnja 1925. od roditelja Josipa i Marije r. Tončić. Osnovnu školu pohađao je u Pićnu, a gimnaziju u koparskom i pazinskom sjemeništu, teološki studij u Gorici i Rijeci. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli hrvatski jezik i povijest.

Mladu misu je slavio u Pićnu 1. travnja 1951. Kao mladomisnik odalzi za kapelana u Labin, a potom za upravitelja župa Medulin, Pomer i Premanturu do 1971. kada odlazi u inozemnu pastvu. Najprije u Njemačku do 1975., a potom u Kanadu, gdje je inkardiniran u biskupiju Hamilton. Imenovan je kapelanom Njegove Svetosti Ivana Pavla II. 19. rujna 1994. s počasnim naslovom monsignora. Nakon umirovljena vraća se u svoju rodnu Biskupiju i nastanjuje u Svećeničkom domu „Betanija“ u Puli gdje je do 8. ožujka 2007. vršio službu ravnatelja.

Mons. Stanišić se nakon povratka u domovinu napose bavio promicanjem Apostolata molitve. Posjećivao je razne župe šireći duh Apostolata molitve i osnivajući zajednice.

Mons. Milovan u homiliji je izrazio sućut obitelji i rodbini cijenjenog pokojnika te u ime Biskupije zahvalnost svima koji su mu u životu pružali pomoć i posebno – u posljednjoj ga bolesti pratili i njegovali. „Ovo je i velika zahvala Bogu koji je nadahnuo duhovno zvanje mladog Mira, vodio ga kroz bure i oluje Drugog svjetskog sata, školovanja u Kopru, Pazinu i Rijeci, te ga nadahnjivao i jačao u služenju Božjem narodu u teškim vremenima prvog poraća na župama u Medulinu, Pomeru i Premanturi; kao i kasnije po širokom svijetu – u hrvatskim misijama u Njemačkoj i Kanadi. Veliki radnik, navjestitelj evanđelja, graditelj, a nakon željenog povratka u domovinu po demokratskim promjenama – ravnatelj Svećeničkog doma u Puli te – do kraja života – zauzeti i uspješni promicatelj Apostolata molitve u našoj Biskupiji. – istaknu je biskup Milovan.

Na kraju mise od pokojnika su se oprostili mons. Marijan Kancijanić, generalni vikar Biskupije, te članica Apostolata molitve i Župnog pastoralnog vijeća župe Pićan.

Mons. Stanišić pokopan je u grobnicu svojih roditelja u župi Pićan.

Najave