Nedjelja, 28 travnja, 2024
Novosti

Proslava svetkovine Svetog Maura, zaštitinika Biskupije

U porečkoj prvostolnici ove je godine svetkovina svetog Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije proslavljena izuzetno svečanom događajima. U predvečerje svetkovine, u četvrtak, 20. studenoga tijekom večernjeg  misnog slavlja kojeg je predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u službu kanonika Prvostolnog kaptola sv. Mura u Poreču uveden je preč. Milivoj Koren, župnik u Novigradu i pročelnik biskupijskog Ureda za obitelj. Ovim činom htjela se izraziti zahvalnost preč. Korenu za sav pastoralni rad u župama kojima je upravljao a napose u pastoralu obitelji na razini Biskupije. Prije čitanja dekreta o imenovanju kanonikom, preč. Ilija Jakovljević, kancelar Biskupije ukratko je objasnio smisao kanoničke služe, a potom je mons. Ivan Bartolić, prepozit kaptola pročitao dekret imenovanja. Po izrečenoj Ispovijesti vjere i Zakletvi novoimenovanog kanonika te primanjem mocete i bireta od biskupa ordinarija preč. Milivoj Koren postao je punopravnim članom ovog drevnog Stolnog kaptola.

Središnje svečano misno slavljena na svetkovinu sv. Maura, u petak, 21. studenog predvodio je nadbiskup i metropolita riječki Ivan Devčić, u koncelebraciji sa biskupima metropolije, kanonicima Porečkog stolnog kaptola sv. Maura. Govoreći o sv. Mauru  mons. Devčić se u prigodnoj homiliji se napose osvrnuo na vrline koje su ga učinile kršćanskim uzorom, a napose istaknuvši da je „njegova pravednost u  tome što Bogu i Crkvi nije uskratio ono što im kao čovjek vjernik i biskup duguje“, te nastavio, „zato je uvršten u red pravednika koji su se žrtvom vlastita života utkali u izgradnju boljeg svijeta, i zato je njegova duša, kao i duše svih onih koji su postupali na sličan način, u ruci Božjoj.“ Nadbiskup je u nastavku homilije pozvao na promišljanje svakoga o svojoj pravednosti prema Bogu i bližnjemu. Razmatrajući momente puta pravednosti koje  je prošao sv. Mauro nadbiskup je napose naglasio, u nasljedovanju tog puta, potrebu razlikovanja onoga što je prema Božjim zapovijedima dopušteno ili nedopušteno te prihvaćanje križa upravo po uzoru na Isusa Krista.

Kako je započela, proslava ove svečanosti je i završena veoma svečano. Tijekom večernjeg misnog slavlja kojeg je predvodio biskup ordinarij porečki i pulski trojica kandidata primili su red đakonata. Posvetnom molitvom i polaganjem biskupovih ruku red đakonata primili su: Rikardo Lekaj i Nikola Mladineo za Porečku i Pulsku biskupiju te  Jovan Vejin za Beogradsku nadbiskupiju. Svečanosti su osim kanonika porečkog kaptola i pedesetak svećenika Porečke i Pulske biskupije nazočili i rektori bogoslovija gdje su kandidati primili formaciju, Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci te Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater u Puli, mons. Nikola Uravić i vlč. Piergiorgio de Angelis. Spominjući se spomenslavlja prigodom kojeg je održano ređenje mos. Milovan je u prigodnoj homiliji napose naglasio da je biskup i mučenik sv. Mauro, zaštitnik porečke crkve, smaknut zajedno sa svojim klerom u vremenu velikog progonstva Crkve, no time Crkva nije nestala već se dogodilo upravo suprotno-Krv mučenika postala je sjeme novih kršćana. „Mučenički uzor hrabrosti i vjernosti sv. Maura nadahnjuje vjernike Poreča sve do danas.“, istaknuo je biskup.  Na završetku misnog slavlja novim đakonima je u ime župe Poreč i svećenika čestitku uputio župnik domaćin preč. Petar Pahović, koji je ujedno pročitao i nekoliko brzojava čestitki, a u ime beogradskog nadbiskupa i metropolite Stanislava Hočevara pozdrave i čestitke novozaređenim đakonima pročitao je delegat vlč. Marko Trošt.

U ime novozaređenih đakona zahvale svima koji su im bili podrška na tom putu prema prvom stupnju svete službe uputio je Rikardo Lekaj.

Osim ovih radosnih i svečanih zbivanja u Eufrazijevoj bazilici ova svetkovina koja se ujedno slavi i kao Dan grada Poreča obilježena je brojnim kulturnim, sportskim i drugim prigodnim sadržajima, a ove je godine najzančajnije od tih zbivanja zasigurno bilo svečano otvaranje nove sportske dvorane na Žatiki koju je simboličnim rezanjem vrpce otvorila podpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor uz nazočnost najviših predstavnika županijskih i gradskih vlasti. Dvoranu je blagoslovio mjesni ordinarij mons. Milovan, a svečanom činu nazočili su i ostali biskupi metropolije te članovi mjesnog biskupijskog ordinarijata.

Gordana Krizman

Najave