Utorak, 30 travnja, 2024
Miroslav Bulešić

U Svetvinčentu obilježena 61. obljetnica mučeničke smrti sluge Božjeg Miroslava Bulešića

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Vinka predsjedao porečki i pulski biskup Ivan Milovan

U Svetvinčentu je u nedjelju 24. kolovoza obilježena 61. obljetnica mučeničke smrti sluge Božjeg Miroslava Bulešića. Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Vinka Paulskog predsjedao je porečki i pulski biskup Ivan Milovan u zajedništvu s biskupijskim postulatorom kauze mons. Vjekoslavom Milovanom, generalnim vikarom biskupije Marijanom Kancijanićem te dvadesetak svećenika. Ove godine, kako je istaknuo biskup u svom uvodnom obraćanju, obilježavanje te obljetnice pada upravo u nedjelju kao i te davne 1947. kada se zbio tragični događaj ubojstva vlč. Bulešića.

Tu smo sa svih strana naše biskupije, da se u ovoj euharistijskoj službi spomenemo toga divnog svjedočanstva vjere te da zajedno molimo, poslušamo Riječ Božju upućenu nam u ovoj posebnoj prigodi, da prinesemo Bogu kalvarijsku žrtvu Kristovu i da se u pričesti ojačamo za življenje i svjedočenje vjere danas i ovdje, rekao je biskup na početku homilije. Od početaka Crkve kršćani su se okupljali na grobovima svojih svjedoka vjere, mučenika. Poznati su višestoljetni hodočasnički putovi na grob svetih apostola Petra i Pavla u Rim, na grob sv. Jakova u Santiago de Composteli u Španjolskoj, kao i još prije i više – hodočašćenje na grob Kristov u Jeruzalemu. Hodočastila je tako, čitamo, i sv. Lucija na grob sv. Agate u Sirakuzi da izmoli snagu za postojanost u progonstvu. Hodočastili su tako stoljećima naši stari na grob sv. Eufemije u Rovinj da bi ondje na grobu mučenice molili, zahvaljivali, zavjetovali se.

Foto

U nastavku homilije biskup se osvrnuo na, kako je rekao, „u sjećanju još uvijek živu prošlogodišnju veliku svečanost prigodom obilježavanja 60. obljetnice u Lanišću i Svetvinčentu” te podsjetio na riječi koje je tada nazočnima uputio kardinal Josip Bozanić. No poput Bulešića u tim su poratnim vremenima trpjeli i mnogi drugi svećenici, a biskup je tom prigodom napose istaknuo vlč. Francesca Bonifacia, župnika Krasice kod Buja koje je odveden i ubijen 1946., a uskoro će biti proglašen blaženim, 4. listopada u Trstu u katedrali Sv. Justa, te podsjetio na don Rodolfa Tončetića koji je u tim teškim poratnim vremenima vršio službu upravitelja župe u Vodnjanu sve do bijega 1947. Prigodom nedavnog Svećeničkog dana iatarski su svećenici posjetili u Završju grob dvanaestero mladih iz Srednje Istre koji su 1949., hoteći prijeći granicu, namamljeni u stupicu, pokošeni rafalima jugovojnika za opomenu svima koji su htjeli na drugu stranu. Taj je grob u Završju u Istri, koliko mi je poznato, rekao je biskup, jedino mjesto gdje se spominju žrtve komunizma, iako je to doduše obična spomen-pločica je od plastike na drvenom križu.

Foto

Ovo je misno slavlje bilo obilježeno jednim radosnim događajem, biskup je ovom prigodom uručio biskupijsko priznanje Roži Perković za dugogodišnje vođenje župnog karitasa i svestranu aktivnu zauzetost u župi. Župnik, vlč. Ljubo Bilić obrazložio je ukratko razloge dodjeljivanja ovog priznanja gđi Roži te istaknuo kako je i on dolaskom u ovu župu upravo od nje mnogo naučio o vođenju župnog karitasa. Gđa Roža je zahvalila na ovom priznanju istaknuvši kako je to ujedno i priznanje ostalim članovima župnog karitasa, njezinim suradnicima a napose je zahvalila nekadašnjem župniku vlč. Jordanu Rovisu uz čiji je trud i sama osjetila djelovanje karitasa. U ime župe uručena joj je košara sa proizvodima od lavande čijom se proizvodnjom na prostoru ove župe bavi obitelj Kersan. Misno slavlje završeno je molitvom za proglašenje blaženim sluge Božjeg Miroslava Bulešića.(G.K)

Najave