Nedjelja, 28 travnja, 2024
Novosti

Sveta misa za domovinu

Obilježavanje Dana Hrvatske državnosti – Sveta misa u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Marčani – 25. lipnja 2008. godine

U srijedu, 25 lipnja 2008. god., u Marčani je obilježen Dan Hrvatske državnosti, služenjem „Svete mise za Domovinu“. I ove godine uz lijepo vrijeme bilo je vrlo svečano kako i dolikuje nacionalnom blagdanu. Treba istaknuti da se ove godine po dvanaesti puta u Marčani ovaj blagdan proslavlja na ovaj način.

Prije početka svete mise, održana je procesija svećenika i vjernika do mjesnog križa, gdje je održana molitva te položeno cvijeće i zapaljena svijeća u znak prisjećanja na poginule i umrle u Domovinskom ratu, i sve pokojne koji su kroz dugu povijest na bilo koji način doprinosili slobodi našega naroda i naše Domovine.

Vrijedno je istaknuti da su i ove godine žitelji Marčane sa svojim svećenikom, vlč. Dariusom Syzemanskim ugostili šest svećenika iz istarskih župa i bili počašćeni njihovom nazočnošću.

Ove godine sveto misno slavlje predvodio je fra. Bernardin  Filinić iz župe sv. Ivana iz Pule.

U svojoj propovijedi kao povjesničar prisjetio se samih početaka  nastanka hrvatske države i godine 879. kada razočarani i nezadovoljni hrvatski narod odlučuje  na prijestolje dovesti kneza Branimira  koji će potom s ninskim biskupom Teodozijem uputiti pismo papi Ivanu VIII., u kojem su mu obojica u svoje i u ime hrvatskog naroda, izrazili odanost i povratak prijestolju sv. Petra Apostola.

Na blagdan Uzašašća Gospodnjega 21. svibnja 879., papa Ivan VIII. služio je svetu misu u kojoj je podigao ruke k nebu i blagoslovio Branimira, sav hrvatski narod i svu njegovu zemlju. Tom svetom misom papa Ivan VIII. priznao je nezavisnost hrvatske države, što je u to doba predstavljalo međunarodno priznanje. Hrvatski narod je tada zauvijek potvrdio vjernost katoličkoj crkvi i vjeru u Boga, koji će im kasnije u teškim i krvavim ratovima s Turcima dati snagu da postanu predziđe kršćanstva “Antemurale Christianitatis”.

Marčana

Također, fra. Bernardin se prisjetio i jednog od najvećeg i najslavnijeg velikana hrvatske povijesti i prvog hrvatskog kralja Tomislava te velikoga gospodarskog napretka hrvatkog naroda toga vremena.

Zbog snažne države i vojske mudri vladar Tomislav odlučuje kneževinu pretvoriti u Kraljevinu Hrvatsku kadaje 925. okrunjen za hrvatskg kralja (rex Croatorum) uz blagoslov Svete Stolice i pape Ivana X.

Nakon liturgijskog dijela svete mise održan je prigodni glazbeno-poetski program u kojem se Marčancima i njihovim gostima  predstavio zbor „sv. Antuna“ iz Pule, uz prigodne recitacije recitatora iz župe Marčana. Prigodni program osmišljen je od prof. Marije Hauser u obliku jedne desetice krunice kao zahvale i molitve Majci Božjoj da čuva i blagoslovi naš hrvatski narod i Domovinu.

Svečanost je tradicionalno završena  „Lijepom našom“.

Nakon završetka sudionici misnoga slavlja nastavili su druženje uz domjenak koji je priređen za tu prigodu.

Martin  Filipović

Najave