Nedjelja, 28 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Peregrina

Nastojanja mjesnog župnika vlč. Rudolfa Korace da se što primjerenije obilježava spomendan mjesnog patrona sv. Peregrina, donose plodove. Posljednjih nekoliko godina on se zajedno s članovima Župnog pastoralnog vijeća župe sv. Peregrina u Umagu zalaže da župljani na dostojniji način slave svog zaštitnika – sv. Peregrina, 23. svibnja. Toga dana je podno naselja Đuba, slavljenje župnog patrona u sakralnom zdanju podignutom njemu u čast tik uz more, na rtu Rožac, bilo veoma svečano. Prema predaji na tom je mjestu taj kršćanski mučenik kročio na ovdašnje tlo u 14. stoljeću. Sada novu sliku nudi prošle godine obnovljena crkva, kojoj je takvo što bilo nasušno potrebno, na radost župljana, ali i žitelja obližnjeg naselja Seget koji u dva navrata slave sv. Peregrina, za blagdan u svibnju i na Uskrsni ponedjeljak, s misnim slavljem u crkvici mjesnog dvorca De Franceschi.

Ovom je prigodom misno slavlje predvodio dr. Josip Grbac, rektor crkve BDM Žalosne u obližnjem mjestu Murine, a koncelebriralo je sedam svećenika, pet iz Umaško-oprtaljskog dekanata (vlč. Marijan Milovan,vlč. Marko Tomić,vlč. Lino Zohil, vlč. Rudolf  Koraca, vlč. Luka Pranjić) te negdašnji župnici Umaga mons. Marijan Bartolić i vlč. Sergije Jelenić. Uz prisustvo više stotina vjernika služba euharistije održana je ispred crkve sv. Peregrina, liturgijsko pjevanje predvodili su članovi župnog zbora pod ravnanjem orguljaša Mirka Otočana, a svečanosti su nazočili i predstavnici gradskih vlasti.

Na početku je dr. Grbac istaknuo da „mučeništvo i krv sv. Peregrina kao znakovi življenja vjere u ondašnjem vremenu, zaslužuju da se ovaj dan obilježava svečano, odnosno svake godine svečanije. Trebamo i moramo se okupiti u još većem broju, i to ponajprije građani Umaga kojima je ovaj svetac zaštitnik, te mu se stoga na dostojan način, štovanjem, treba odužiti za podneseno mučeništvo“, rekao je dr. Grbac, naglasivši potom da je „prvokršćanski mučenik sv. Peregrin na ovom prostoru smrću (po)svjedočio ljubav prema Bogu. Relikvije tog mučenika ne postoje, no zato se sada nalazimo na mjestu na kojem su kršćani iz tog vremena, u spomen njegova mučeništva, obilježili izgradnjom crkve“.

Nadalje je dr. Grbac nastavio: „Djelovanje sv. Peregrina otkriva nam znakove vremena kroz koje govori Bog, a kojega trebamo osluškivati u ljudima. Nikada nije lako prepoznati znakove vremena, poput, primjerice sv. Augustina, Majke Terezije, Franje Asiškog, Maksimilijana Kolbea, sv. Peregrina i drugih pionira među kršćanima. Svima je zajedničko bilo svjedočenje, slijedeći moto – ne plašiti se! Nije se radilo samo o moralu, nego o svjedočenju vlastitog identiteta, odnosno činjenice da smo na strani dobra po svaku cijenu. Da tako sv. Peregrin nije razmišljao, danas bi ovdje umjesto crkve imali neki turistički objekt, možda hotel. Iako ovo nije raskošna crkva, to je istinsko mjesto gdje treba štovati mučeništvo našeg patrona. Njegovo svjedočenje vjere nema svoju prolaznost, ono nikada ne propada. Ostaje pitanje da li ćemo mi svojim primjerom u vremenu koje je pred nama posvjedočiti pripadnost našem patronu, identitet i vjeru, za generaciju koja dolazi, jer  je to je sv. Peregrin uvelike zaslužio. Župni zaštitnik za nas bi trebao postati izazov na tom putu., zaključio je dr. Grbac.

Druženje je nastavljeno uz nastup umaške muške klape Lungomare, te uz piće i kolače, a zadovoljstvo na licu župnika i njegovih župljana zamjetno se očitovalo.

Mijat Gavran

Najave