Utorak, 30 travnja, 2024
Novosti

Pula: Otvoren Dom za starije i nemoćne osobe „Sv. Polikarp“

U utorak, 23. listopada svečano je otvoren i blagoslovljen Dom za starije i nemoćne osobe „Sv. Polikarp“. Nova zgrada Doma nalazi se u sklopu kompleksa, nekada vojnih zgrada, gdje od 2000. godine djeluje ustanova Kuća skrbi „Sv. Polikarp“. Zgradu je blagoslovio biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan, a svečanosti otvaranja, uz biskupe u miru mons. Antuna Bogetića i mons. Antu Jurića te mnoge pulske prezbitere, nazočili su, u ime Hrvatske Vlade ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, dožupan Istarske županije Marin Brkarić, predstavnici Gradskog  poglavarstva Pule gradonačelnik Boris Miletić, dogradonačelnica Vesna Petrović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Pula  Šime Vidulin te drugi državni dužnosnici.

Na početku je sve nazočne pozdravio Martin Kliman, ravnatelj ustanove, iznjevši pritom kratki pregled tijeka radova. Vrijednost radova koji su trajali pet godina je 12 milijuna kuna, ustanova je sve troškove podmirila kreditno se zaduživši, a daljnje će financiranje biti od korisnika, no moguće je i potpisivanje sporazuma o sufinanciranju s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi. Dom za starije i nemoćne osobe „Sv. Polikarp“ primiti će tijekom studenog svoje prve stanovnike, za sada  64 osobe,  ali se planira povećanje kapaciteta do 250 mjesta. Veliki dio od sadašnjih 45 štićenika koliko ih  obitava u staroj zgradi Kuće skrbi sv. Polikarpa biti će premješteni u nove prostorije dok će ostatak kapaciteta zauzeti osobe koje se nalaze na listi čekanja, njih oko šezdesetak.

Foto

Gradonačelnik Miletić izrazio je zadovoljstvo što se sustavnom prenamjenom bivših vojnih objekata dobiva sve više korisnih sadržaja za grad, spomenuvši pritom i Biskupijsko misijsko sjemenište „Redemptoris mater“ koje se nalazi u neposrednoj blizini Doma, smješteno također u preuređenom kompleksu bivših vojnih objekata. Dožupan Brkarić istaknuo je kako je ovo  četvrta po redu novootvorena ustanova ovakvog tipa  na području Istarske županije namijenjena starijim i nemoćnim osobama. Uz od ranije postojeće domove za starije i nemoćne osobe u Puli (Dom Alfredo Štiglić), Novigradu, Rovinju i Raši, početkom godine otvoren je dom u Buzetu te su u tijeku posljednje pripreme za primanje štićenika u dom u Poreču. Ove je godine, također,  uz dva već postojeća  doma za psihički oboljele odrasle osobe u Puli i Nedešćini, otvorena i jedan takva ustanova u Motovunu (Brkač).

Ministrica Kosor prenijela je pozdrave premijera, te naglasila kako je skrb za osobe treće dobi jedan od prioriteta Vlade spomenuvši dva vrijedna projekta za pomoć starijim osobama. Projekt „Pomoć u kući“ obuhvaća oko 8000 korisnika starije dobi te zapošljava 545 gerontodomaćica, žena starijih od 45 godina, općenito smanjenih mogućnosti zapošljavanja, koje se svakodnevno brinu o starijim osobama u njihovim domovima. U sklopu projekta „Dnevni boravak“ djeluje za sada 16 domova diljem Hrvatske od kojih je jedan na području istarske županije, u Buzetu.

U nastavku je ravnatelj ustanove poveo nazočne u obilazak zgrade objasnivši pritom i posebnu opremu pojedinih dijelova, kao primjerice specijalno opremljenih soba za primanje potpuno nepokretnih korisnika. Ovom je prigodom u na prostoru koji povezuje staru i novu zgradu otkrivena kamena skulptura „Priklon“, rad pulskih kipara Erosa i Ivana Čakića, koja je realizirana  tijekom ovogodišnje umjetničke kolonije  u Vinkuranu nedaleko Pule pod pokroviteljstvom Umjetničke udruge Cavae Romanae.

Foto

Misu zahvalnica koja je zatim održana u Kapelici Milosrdnog Isusa u Kući skrbi predvodio je biskup Milovan u suslavlju mons. Bogetića, mons. Jurića te više prezbitera pulskog dekanata, a kojoj su uz djelatnike doma  nazočili i svi okupljeni predstavnici državnih struktura. Misa je to kojom zahvaljujemo za veliko ostvarenje koje je danas svečano otvoreno ali i za sve djelo služenja koje se već više godina dešava u prostorima Kuće skrbi. Bitno je da u kući koja je lijepa bude i toplo ophođenje s ljudima, posebice prema onoma najpotrebnijima naglasio je biskup, upravo u skladu sa kršćanskim načelima. Naglasio je potom vrijednost postojanja kapelice i svakodnevnog održavanja svete mise  u ovakvoj ustanovi zahvalivši pritom časnim sestrama Družbe sestara Milosrdnog Isusa koje u ovom domu djeluju već više godina, a od proljeća sestre ovog reda vode i Dom za nezbrinutu djecu „Kuća milosrđa Majmajola“. Biskup se potom osvrnuo na „revoluciju ljubavi“ koju su kroz povijest provodili sveci od samih početaka kršćanstva pa sve do naših suvremenika poput Majke Terezije šireći tako civilizaciju ljubavi  uvijek crpeći snagu iz nepresušnog izvora božanske ljubavi, jer „nema herojske ljubavi bez božanske ljubavi“, naglasio je predslavitelj.

Neka u ovoj ustanovi bude srca, neka ovdje živi ljubav prema bratu čovjeku u potrebi. Želimo ovoj ustanovi da se i dalje uspješno nosi sa teškoćama uz pomoć gradskih , državnih i crkvenih vlasti, neka djelatnici unose ljubav u ove nekada vojničke hodnike gdje je tada nije bilo, zaključio je mons. Milovan.

G. Krizman

Najave