Utorak, 30 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Održan 14. „Koncert sv. Eufemiji“

U nedjelju, 4. rujna, je na rovinjskom glavnom trgu održan 14. „Koncert sv. Eufemiji“, koji je ove godine bio posvećen obilježavanju 70. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Koncertu je prethodilo misno slavlje koje je u rovinjskoj župnoj crkvi sv. Eufemije predvodio vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu.

Koncert, kroz koji je publiku vodio već ustaljeni voditeljski duo Vesna Terzić i Slavko Nedić, svojim je osebujnim glasom, uz klavirsku pratnju pijanistice Monike Zlatarek, otvorila mezzosopranistica Sofija Cingula iz Varaždina, koja trenutno predaje na  Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Potom je na pozornicu pozvan vlč. Zgrablić koji je kroz razgovor sa Slavkom Nedićem predstavio publici lik bl. Miroslava Bulešića, istaknuvši kako „se svecima ne rađa, već se svecem postaje, svaki dan“.

Nakon Zgrablićevog nagovora, Davor Terzić, koji je sa suprugom Vesnom glavni organizator i umjetnički ravnatelj koncerta, otpjevao je pjesmu „Oprost je moja osveta“, na temu Bulešićeve najpoznatije rečenice.

Tijekom cijelog koncerta, između nastupa različitih izvođača čitani su citati iz Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića.

Maurizio i Martina Ferrara iz Rovinja, članovi Zbora mladih sv. Eufemije, samostalno su nastupili s nekoliko duhovnih uspješnica, pratio ih je Davor Terzić, a kao posebna gošća na pozornici im se pridružila i njihova kćer Elena Ferrara, te Davorova supruga Vesna. Oni su svoj nastup završili izvedbom „Pjesme nerođenog“ s kojom su nastupili na ovogodišnjem Tonkafestu u Ogulinu.

Zatim je pozornicu i pozornost publike preuzela s. Dijana Lončarek iz reda Milosrdnih sestara sv. Križa iz Zagreba koja je kroz glazbeni performance na pomalo humorističan način predstavila publici svoj put do redovničkog zvanja, a potom je svoje glazbeno umijeće pokazala izvedbom poznatih duhovnih skladbi.

Sljedeći je nastupio Siniša Česi iz Mađareva, posebno istaknuvši svoju pjesmu „Sine Davidov“, koju je, kako je rekao, napisao tijekom boravka na duhovnim vježbama u Rovinju.

Grupa RiM iz Zagreba, odnosno Ružica Nedić s ocem Slavkom, bez druge članice, Maje, u svome su se nastupu posebno istaknuli pjesmom na španjolskom jeziku Vida en Ti(Život moj si Ti), koja je nastala u suradnji s argentinskom glazbenicom Athenas.

Koncert je završen zajedničkom izvedbom svih izvođača pjesama „Volim te“ i „Dajemo ti slavu“, a Davor Terzić je sve nazočne pozvao na sljedeći, jubilarni, 15. „Koncert sv. Eufemiji“, sljedeće godine, prve nedjelje rujna.

„Koncertom sv. Eufemiji“ tradicionalno započinje niz događanja kojima Rovinj i rovinjska župa slave blagdan svoje zaštitnice, ranokršćanske djevice i mučenice, sv. Eufemije kalcedonske, 16. rujna.

Najave