Petak, 14 lipnja, 2024
Duhovna zvanja

40. obljetnica misništva u znaku molitve za duhovna zvanja

Vlč. Dragutin Petrović, svećenik Porečke i Pulske biskupije, obilježio je u nedjelju, 10. rujna 2017., 40. obljetnicu svećeništva na jedan malo drugačiji, zauzetiji način.

Naime, umjesto jednog svečanog misnog slavlja i slijedovnog okupljanja uzvanika, vlč. Petrović je odlučio svojih 4 desetljeća svećeništva obilježiti malo posebnije. Svjestan nedostatka svećenika i krize duhovnih zvanja općenito,  saževši to u rečenicu „sve nas je manje, sve smo stariji i sve manje možemo“ odlučio je svoju 40. obljetnicu misništva proslaviti predvodeći misno slavlje u tri crkve grada Pule. Na svakoj je od tih misa  zahvalio Bogu za dar života i vjere, te svima koji su bili dio njegovo životnog i svećeničkog puta, a na poseban je način potaknuo okupljene vjernike na molitvu za duhovna zvanja, kako stado ne bi ostalo bez pastira.

Jutarnju misu je predvodio u župnoj crkvi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh, potom je predvodio misno slavlje u svetištu Majke Božje od Milosti u naselju Šijana na sjeveroistočnom ulazu u Pulu, a večernju je misu predvodio u najvećoj pulskoj župi, u župnoj crkvi sv. Pavla apostola na Vidikovcu.

Dva dana ranije, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, kojeg svetište u Šijani slavi kao svoj blagdan, na kraju misnog slavlja na kojem je koncelebrirao, obratio se okupljenima podijelivši s prisutnim vjernicima svoje sjećanje na odrastanje upravo u tom naselju te na prve korake kao ministrant upravo u toj crkvi gdje je potom, 8. rujna 1977., proslavio svoju mladu misu.

Prve službe, od 1977. do 1982. godine bile su mu u župama Karojba i Motovun. Nakon toga je bio župnik ili župni suradnik u više župa i kapelanija diljem biskupije: Brkaču, Motovunu, Sv. Martinu nad Rašom, Kringi, Muntirlju, Kršanu, Čepiću, Brdu, Plominu, Kožljaku i Šušnjevici.  Od 1990. do 1992. obnašao je, u Puli na Vidikovcu, službu biskupovog tajnika.  Danas živi u Plominu, zajedno s bratom, također svećenikom, vlč. Branimirom Petrovićem te sestrom redovnicom, s. Zdravkom, koja pripada redu sestara Služavki Malog Isusa.

Za prigodu svog svećeničkog jubileja pripremio je prigodni letak na čiju je naslovnicu stavio „Himan Blaženom Miroslavu Bulešiću“, prigodne molitve za duhovna zvanja, posvetnu molitvu Srcu Isusovu te na posljednjoj stranici svoj izraz zahvale Bogu za dar vjere i života, te zahvalu svima koji su bili dio njegovo životnog i svećeničkog puta, u svim župama gdje je djelovao.

Najave