Subota, 27 travnja, 2024
Iz medija / press

Radio Pula: Vlč. Jakovljević o blagdanu Tijelova (2016.)

26-05-2016 Link: http://radio.hrt.hr/radio-pula/clanak/blagdan-je-tijelova-svetkovina-tijela-i-krvi-kristove/120143/

Blagdan je Tijelova, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. Svečano misno slavlje u pulskoj katedrali u 18 sati, predvodit će Porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Tradicionalna Tijelovska procesija ulicama završit će svečanim blagoslovom u crkvi svetog Antuna Padovanskog.

Tijelovo je spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak na posljednjoj večeri. U središtu euharistijskog slavlja su kruh i vino koji izgovaranjem Kristovih riječi i zazivom Duha Svetoga postaju Kristovo tijelo i krv.

Katolički vjernici Tijelovo obilježavaju devetog četvrtka nakon Uskrsa. Diljem zemlje održavaju se procesije i neradni je dan.

Svečano misno slavlje u pulskoj katedrali u 18 sati, predvodit će Porečki i pulski biskup monsinjorDražen Kutleša. Nakon mise uslijedit će tradicionalna Tijelovska procesija gradskim ulicama; od Rive, Ulice sv. Ivana, Ulice Dubrovačke bratovštine te Scalierove ulice. Procesija će završiti svečanim blagoslovom u crkvi svetog Antuna Padovanskog.

U nastavku možete poslušati vlč. Iliju Jakovljevića o blagdanu Tijelova, svetkovini Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. S njim je porazgovarala Jadranka Nišević.

26-05-2016

Najave