Utorak, 19 ožujka, 2024
Miroslav BulešićPastoral mladih

Susret ministranata u Čabrunićima

U subotu, 13. svibnja 2017., 97. obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića u njegovom je rodnom selu Čabrunići obilježena biskupijskim susretom ministranata.

Misno slavlje ispred kapelice koja je, nedaleko rodne kuće, njemu u čast podignuta nakon beatifikacije, predvodio je pročelnik dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih, vlč. Rikard Lekaj uz koncelebraciju više svećenika. Misnom slavlju je uz mnoštvo štovatelja Blaženika nazočio i načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan. Okupilo se je šezdesetak ministranata koji su došli u pratnji svećenika, vjeroučitelja i roditelja. Komentirajući ulomak evanđelja o Dobrom Pastiru  vlč. Lekaj je naglasio da nam Dobri Pastir, Isus Krist, treba biti uzor u svakodnevnom življenju, kao što je to bio i bl. Miroslavu Bulešiću. Potkrijepio je to primjerima iz njegove župničke prakse, podsjetivši kako je odbio ponudu tadašnjeg biskupa da se skloni u Italiju na sigurno, već je radije, unatoč ratnim opasnostima, ostao u Baderni sa svojim župljanima. Svoj je zemaljski život skončao, znamo, žrtvujući ga za vjeru u Boga i vjernost Crkvi. Iako Bog danas od nas ne traži žrtvu života, ljubavlju, pažnjom i pomaganjem bližnjemu u potrebi suobličujemo se Dobrome Pastiru, zaključio je vlč. Lekaj.

Po završetku misnoga slavlja uslijedilo je druženje uz prigodnu okrepu koju su osigurali mještani sela, a bila je i mogućnost za posjetu rodnoj kući Blaženika te susret sa Blaženikovim najmlađim bratom Josipom Bulešićem, koji uvijek rado prima hodočasnike.  Zatim su se ministranti zaputili prema Svetvinčentu gdje im je u župnoj crkvi Navještenja Marijina vlč. Lekaj održao kratko izlaganje o Blaženiku te su pored groba izmoljene litanije bl. Bulešiću.

Uslijedio je ophod iza oltara gdje se čuva blaženikova reverenda, okrvavljeni jastuk i ulomak zida sa njegovom krvlju.

Organizatori su za kraj susreta djeci pripremili iznenađenje, vitešku predstavu u svetvinčentskom srednjevjekovnom kaštelu Grimani – Morosini, znakovite i poučene tematike borbe između dobra i zla, adaptirane na životnu situaciju djeteta u današnjim okolnostima.  

 

 

Najave