Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Barbanci o blagdanu Male Gospe hodočastili u Prnjane

Župljani župe sv. Nikole iz Barbana su i ove godine, 8. rujna tradicionalno hodočastili u filijalnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije u Prnjane, povodom blagdana Male Gospe.

Uputivši se u procesiji od crkve vjernici su moleći krunicu najprije otišli na mjesto gdje se po predaji nalaze „stope Blažene Djevice Marije“. Potom su se hodajući i moleći u procesiji zaustavili na još dva mjesta gdje su bili uređeni prigodni oltari. Jedan od njih bio je kod crkvice sv. Margarete na mjestu zvanom Gubavica. Moleći krunicu vjernici su se na kraju vratili u crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije gdje je služena svečana sveta misa.

Misi je nazočilo oko 50-ak vjernika koji su poštivali propisane epidemiološke mjere i preporuke Stožera. Svi vjernici su nosili maske i držali propisani međusobni razmak, tako da je nažalost dio vjernika morao misu pratiti i izvan crkve.

Svečanu svetu misu predvodio je vlč. Bernard Jurjević a prisustvovalo je i četvero bogoslova iz Biskupsko-misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz Pule. U nadahnutoj homiliji vlč. Jurjević je govorio o nekim značajnim trenucima iz života Blažene Djevice Marije i njezinu utjecaju na kršćanski puk koji joj se utječe. Pjevanjem prelijepih marijanskih i drugih pjesama misu je uveličao Župni zbor iz Sutivanca pod ravnanjem Helge Vrh. Nakon mise je upriličen prigodni domijenak i druženje vjernika, za što su se pobrinuli župljani i članovi MO Prnjani.

(Nevia Kožljan)

 

Najave