Blagdan bl. Marije od Propetog Isusa Petković redovnice Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje koje žive i djeluju u Puli proslavile su svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh, gdje se osim sjedišta njihove Zajednice nalazi i njihov Dječji vrtić „Marija Petković“. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava, večernjim misnim slavljima koje su predvodili vlč. Zoran Cetinić, ž. v. u Gologorici i okolnim župama, vlč. Vladimir Brizić, župnik Galižane i vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“.

Svečano blagdansko misno slavlje predvodio je vlč. Goran Levak, župnik pulske župe Gospe od Mora, uz koncelebraciju vlč. Milivoja Korena, umirovljenog svećenika.  

Predslavitelj je homiliju započeo konverzacijom s djecom koja su spremno odgovarala na pitanja o Blaženici. Vlč. Levak je istaknuo da njezin duhovni dnevnik odiše čežnjom za svetošću. Podsjetio je kako je ona znala reći svojim sestrama da nije dovoljno zaustaviti se samo na želji za svetošću, već da je sažetak svetosti upravo u životnom naputku „ljubiti Boga i bližnjega svoga“. Komentirajući njezine zapise propovjednik je istaknuo njezinu poniznost, strpljivost u bolesti te blagost u postupanju i brizi za sestre svojega reda kojima je bila poglavarica. Citirao je njezine riječi upućene Bogu „Ova Družba Tvoje je djelo“, bila je krajnje ponizna i nije htjela za sebe nikakvu slavu, rekao je propovjednik. Sve što je radila htjela je da bude na veću slavu Božju, željela je samo biti sredstvo kojim će Bog ispisati svetost u svijetu i očitovati ljubav prema čovjeku, istaknuo je između ostalog vlč. Levak.

Prije završnog blagoslova su djeca iz vrtića „Marija Petković“ održala malu „akademiju“ – pjevali su i recitirali u čast Blaženice. Radost i polet s kojima su djeca izvela dodijeljene im uloge, ali i brojna prisutnost roditelja, djedova i baka najbolji su pokazatelj sustavnog i kvalitetnog pedagoškog rada, a nadasve ljubavi koju sestre i odgajateljice unose u rad s tim mališanima. Za vjerovati je da će te mališane, buduće odrasle ljude, koji će u ne tako dalekoj budućnosti obnašati mnoge ključne uloge u društvu, zasigurno cijeloga života pratiti svijest o vrijednostima koje su im prenesene u vrtićkom ozračju protkanom karizmom jedne takve velike žene i blaženice.

Završni misni blagoslov vlč. Levak je podijelio s relikvijama Blaženice.

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ zahvale predslavitelju i svima okupljenima uputila je s. Antonija Tijardović, ravnateljica vrtića i predstojnica pulske Zajednice sestara Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. Sve prisutne pozvala je na čašćenje ispred crkve.

Blažena Marija Petković već je 1947. godine poslala svoje sestre u Pulu u župu Svetog Josipa.  Djelovale su u pulskoj bolnici, staračkim domovima, a kasnije su imale svoje zajednice u više pulskih župa i samostana. I danas njezine sestre djeluju u Puli, u župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu gdje vode Dječji vrtić „Marija Petković“. 

Nezin se spomen i u pulskoj Župi sv. Josipa redovito slavi od izgradnje nove crkve (2004.). Kod posvete crkve svetog Josipa i oltara (14. studenoga 2004.) tadašnja uprava Zajednice sestara Družbe Kćeri Milosrđa koju je osnovala blažena Marija Petković, darovala je relikvije Blaženice (proglašena blaženom 6. lipnja 2003. godine u Dubrovniku) koje su s relikvijama porečkih mučenika sv. Maura i Eleuterija postavljene u podnožje oltara. Od tada se uz zaštitnika svetog Josipa u toj crkvi i župi slavi blažena Marija Petković kao suzaštitnica.

 

Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje osnovana je u Hrvatskoj u Blatu na otoku Korčuli 4. listopada 1920. godine, gdje se i danas nalazi Kuća matica. Utemeljila ju je bl. Marija Propetog Isusa Petković uz mudro vodstvo suutemeljitelja mons. Josipa Marčelića, dubrovačkoga biskupa. Družba je papinskoga prava od 1956. godine. Vrhovna uprava je u Rimu. Oko 320 članica Družbe djeluje u tri provincije: Hrvatska, Argentina/Čile/Peru i Paragvaj/Kuba. Pripojena je 1928. godine Redu Manje braće. Živi karizmu milosrđa pronoseći milosrđe Vječnog Oca u radu s djecom i mladima, te odraslima kroz odgojno-obrazovni i župni apostolat, u radu sa starima i bolesnima kroz apostolat zdravstva i starijih osoba, u misijama, u promicanju dostojanstva ljudske osobe i drugim službama u zajednici, pozorne na znakove vremena i potrebe Crkve.

(Foto i txt: G. Krizman)

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.