1470489

U Lanišću, u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile organizirana je trodnevnica bl. Miroslavu Bulešiću povodom 102. obljetnice rođenja. Prvog dana, u petak 13. svibnja 2022., je klanjanje i svetu misu predvodio dr. sc. Bernard Jurjević, župnik Brabana, Svetog Mateja Cere i Svetog Ivanca nad Rašom, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Josipa Mašine. Misno slavlje je uveličao zbor Župe sv. Nikole iz Barbana, pod vodstvom Deana Visintina. U Lanišće i na misu su hodočastili vjernici iz Barbana, Sutivanca i Cera. Također je prisustvovala i nekolicina vjernika iz drugih župa, te iz župe Lanišće, kao domaćina trodnevnice.

Vlč. Jurjević je u prigodnoj homiliji, govoreći o životu i mučeništvu bl. Bulešića napose naglasio njegovu nepokolebljivu vjeru i beskompromisnu vjernost Crkvi. Napomenuo je njegovu pobožnost prema Majci Božjoj, a i rođen je na dan Gospe Fatimske. Kao što je Majka Božja 'prebirala u svome srcu' sve što je s Isusom proživljavala, tako je i bl. Bulešić u Riječi Božjoj nalazio snagu za podnošenje svih protivština koje je njegovo vrijeme donosilo.  

Nakon mise se vjernicima obratio župnik Mašina. Govorio je o blaženiku i „krvavoj krizmi“ koja se dogodila 24. kolovoza 1947. godine. U kratkim crtama je upoznao nazočne vjernike o životopisu blaženika, hrvatskog katoličkog svećenika i mučenika Miroslava Bulešića. Rođen je u Čabrunićima kraj Svetvinčenta 13. svibnja 1920., na blagdan Gospe Fatimske kojoj se često utjecao. U svom relativno kratkom svećeničkom djelovanju posebnu pažnju je posvetio odgoju djece i mladih. Kao tajnik „Svećeničkog zbora sv. Pavla“ zalagao se za slobodu vjere i nesmetano djelovanje Crkve, te značajno pridonio međunarodnom priznanju pripojenja Istre „Hrvatskoj u Jugoslaviji“. Slugom Božjim je proglašen 2004. godine, te beatificiran 28.rujna 2013. u Puli.

 

 

Vjernici su se zatim uputili prema Župnoj kući gdje je župnik Mašina svih dodatno upoznao s još detalja o bl. Miroslavu Bulešiću. Govorio je i o biskupu mons. Jakobu Ukmaru, koji je kao delegat Svete stolice dijelio svetu krizmu na području oko Buzeta i svećeniku Stjepanu Ceku. Oni su također taj dan u Lanišću podnijeli zlostavljanje. Pogledali smo kraći film o tim događajima u kojem su, između ostalog, bila i svjedočanstva svjedoka. U prigodno uređenim spomen sobama smo vidjeli neke od sačuvanih predmeta iz toga vremena, kao i objekte (sobu u kojoj je ubijen, fragment zida s tragovima blaženikove krvi, kameno korito gdje je krvnik oprao ruke). Zahvalivši župniku na iscrpnim informacijama i ljubaznosti, puni dojmova hodočasnici su se vratili svojim kućama.

Drugoga dana trodnevnice večernje misno slavlje predvodio je vlč. Goran Levak, župnik pulske Župe Gospe od Mora. U nedjelju je svečanu euharistiju predvodio fra Gabriel Škibola, župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog; tu su misu animirali župljani Lanišća tradicionalnim napjevima Laniške mise.  

Txt: Nevia Kožljan/TU PPB; foto: G. Krizman

Najave i obavijesti

Subota: 24 Ruj 2022
Dvigrad festival, 1. 7. - 24. 9. 2022.

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.